Τοπικές Ειδήσεις

ΡΟΔΟΣ 2.0: Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική στην υπηρεσία των πολιτών

12 ώρα μεσημέρι Τρίτης και μπαίνεις στο αυτοκίνητο για να πας στο κέντρο της πόλης. Κοιτάς την εφαρμογή στο κινητό και βλέπεις ότι υπάρχει διαθέσιμο πάρκινγκ στη Πλατεία Κουντουριώτη το οποίο μπορείς να κρατήσεις για τα επόμενα 15 λεπτά, μέχρι να φτάσεις εκεί. Στη διαδρομή παρατηρείς μερικές λακκούβες στο δρόμο και σκέφτεσαι να το αναφέρεις στο ειδικό portal/εφαρμογή του Δήμου Ρόδου ώστε να το επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές. Φτάνεις στο κέντρο και πληρώνεις το πάρκινγκ σου μέσω της ειδικής εφαρμογής. Μιας που δεν θυμάσαι ακριβώς τις τιμολογιακές πολιτικές για το πάρκινγκ, ρωτάς το ειδικό ψηφιακό βοηθό (bot) του Δήμου Ρόδου που σε ενημερώνει ακριβώς σχετικά. Η εικόνα φαίνεται ότι είναι από ένα μακρινό μέλλον, αλλά χάρη στη Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε. Χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να φέρουμε τη Ρόδο και το Δήμο Ρόδου στη νέα ψηφιακή εποχή.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και το τουριστικό μας προϊόν. Οι 4 τομείς που μπορούν να ενισχυθούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών είναι οι εξής: 1. Τουρισμός, 2. Μετακινήσεις, 3. Δημόσια Διοίκηση, 4. Περιβάλλον.

Τουρισμός

Δημιουργία διαδραστικών χαρτών όπου ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βλέπει που ακριβώς βρίσκεται και τι αξιοθέατα υπάρχουν κοντά.
Ψηφιακή επίσκεψη στα σημαντικότερα αξιοθέατα και μουσεία ώστε να προβληθεί ακόμα περισσότερο η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρόδου σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσει νέους επισκέπτες.
Δυνατότητα αγοράς ψηφιακών εισιτηρίων για τα διάφορα αξιοθέατα του νησιού.
Μετακινήσεις

Ζωντανή απεικόνιση σε εφαρμογή για τη τοποθεσία των μέσων μαζικής μεταφοράς (Real-Time Tracking) ώστε ο κάθε κάτοικος και επισκέπτης να μπορούν εύκολα και γρήγορα να κανονίζουν τις μετακινήσεις τους.
Ειδικό portal και εφαρμογή για «έξυπνη» στάθμευση, όπου ο κάθε πολίτης/επισκέπτης θα μπορεί να κρατήσει/κλίσει τη θέση στάθμευσης του και θα μπορεί να βλέπει που και πόσες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν διαθέσιμες.
Δημόσια Διοίκηση

Ψηφιακό κέντρο ελέγχου όπου θα ελέγχονται όλες οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες.
Ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να επισημαίνει ζημίες η άλλα προβλήματα (πχ. λακκούβες ή μη λειτουργικά φανάρια) ώστε να γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η επίλυση τους.
Χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργία ψηφιακού βοηθού (bot) το οποίο θα απαντάει σε ερωτήσει πολιτών σχετικά με διαδικασίες του Δήμου.
Περιβάλλον

Η χρήση ψηφιακών μέσων θα μειώσει τη χρήση χαρτιού και άλλων υλικών που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Χρήση ειδικών μέσων ώστε να γίνεται επίβλεψη της κατανάλωσης νερού και ρεύματος ιδιαίτερα το καλοκαίρι και καλύτερη διαχείριση των υπαρχουσών δομών.
Εφαρμογή ειδικών συσκευών παρατήρησης αλλαγής κλίματος και ανάλυσης του μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Ο δρόμος προς την ψηφιακή αλλαγή και την είσοδο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων τεχνολογικών καινοτομιών δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Απαιτεί καλή οργάνωση, χρήση των υπαρχόντων πόρων και χρήση νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, νέες ιδέες και ανθρώπους με όραμα και πάθος για νέες καινοτομίες. Είναι όμως μονόδρομος και μόνο μέσω αυτών των αλλαγών θα μπορέσει η Ρόδος μας να κάνει το τεχνολογικό άλμα, να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και να προσφέρουμε ένα υπέρτερο τουριστικό προϊόν έναντι των ανταγωνιστών μας παγκοσμίως.

Βασίλης Περίδης 

ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ……..ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Με τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη του Δημάρχου κ. Καμπουράκη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» και η πίστη του ότι οι Νέοι Άνθρωποι και η Νέα Γενιά της Ρόδου πρέπει να έχουν μια φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με οδηγό τις Νέες Ιδέες και τις Νέες Τεχνολογίες και Καινοτομίες πάμε μπροστά να ξεκινήσουμε μαζί μια Νέα Σελίδα για τη Ρόδο μας.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου