Σχέδιο για την αλλαγή του νόμου για την ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων ώστε να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο ακόμη και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και θα αλλάξει τη νομοθεσία που ισχύει από το 1990.
Με βάση το σχέδιο όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, οι οικονομικά αδύναμοι φορο-οφειλέτες, δεν θα θεωρούνται αυτομάτως ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο.
Σύμφωνα με τα «Νέα» η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.
Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Οσοι χρωστούν στην Εφορία -και δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής– θα μπορούν να αποφεύγουν τη φυλάκιση και το Αυτόφωρο., αλλά δεν θα αποφεύγουν κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.
Τι ισχύει σήμερα
Αναφορικά με το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και προς τρίτους η νομοθεσία σήμερα προβλέπει τις εξής ποινές :
– Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών προκειμένου για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.
– Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου για δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον τεσσάρων μηνών προκείμενου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.
– Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους προκειμένου για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 14.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς των συλλήψεων για χρέη στην Εφορία. Μόνο το 2013 η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 3.072 άτομα για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο 717.
Ημερησία