Ειδήσεις

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Στο 45% επί ΣΔΟΕ στο 14% επί εφοριών

Εικόνα αξιοπρόσεκτης συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία εμφανίζουν οι επιχειρήσεις, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων της Εφορίας, σε αντίθεση με εκείνα που προέκυπταν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ όταν είχε την αρμοδιότητα αυτήν. Από τα ειδικά συνεργεία των εφοριών βρέθηκαν να φοροδιαφεύγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μόλις το 14% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, όταν στους αντίστοιχους ελέγχους που πραγματοποιούσε ώς πέρυσι το ΣΔΟΕ, το ποσοστό παραβατικότητας ήταν σταθερά πάνω από 45%. Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το εξής: συμμορφώθηκαν ξαφνικά οι επιχειρήσεις με τις φορολογικές διαδικασίες ή οι έλεγχοι που γίνονται από τα ειδικά συνεργεία είναι τυπικοί και όχι ουσιαστικοί και σε βάθος;

555
«Συμμορφώθηκαν ξαφνικά οι επιχειρήσεις με τις φορολογικές διαδικασίες ή οι έλεγχοι που γίνονται από τα ειδικά συνεργεία είναι τυπικοί και όχι ουσιαστικοί και σε βάθος;» είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που πραγματοποίησαν εφορίες και τελωνεία από 7 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου. Οι φορολογικές παραβάσεις εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων

Εμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν, πάντως, ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει προχωρήσει η «τεχνογνωσία» των φοροφυγάδων επιχειρηματιών (όπως η χρήση ταμειακών μηχανών-μαϊμού), με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατά το διάστημα από 7/7/14 έως 10/8/14 πραγματοποιήθηκαν από τις εφορίες και τα τελωνεία συνολικά 15.136 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε σύνολο 11.247 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τις εφορίες στο προαναφερθέν διάστημα των 5 εβδομάδων, διαπιστώθηκαν από τα συνεργεία ελέγχων σε 1.562 από αυτές συνολικά 3.652 παραβάσεις. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων.

Οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές

Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έγιναν 7.045 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.119. Σε 6.970 περιπτώσεις (ποσοστό 62% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση. Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν 434 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης/διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμετάλλευση παραλιών, ενοικίαση σκαφών, τουριστικά είδη κ.ά.), ενώ αρκετά χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 3.843 επιχειρήσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια τις 5 αυτές εβδομάδες ήταν 13,89%.

Στο διάστημα των ελέγχων απασχολήθηκαν κάθε εβδομάδα στα συνεργεία κατά μέσο όρο 374 υπάλληλοι ΔΟΥ, ενώ σε 1.796 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων πραγματοποιήθηκε κατά τις νυκτερινές ώρες. Συνολικά 3.889 επιτόπιοι έλεγχοι που έγιναν στο υπό εξέταση διάστημα αφορούσαν τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε’ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ’ Πειραιά, ΣΤ’ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β’ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών. Το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκαν στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στο πλαίσια του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία.
efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου