Ειδήσεις

Ρύθμιση χρεών προς τράπεζες ή funds μέσω νέας πλατφόρμας

Ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα μπορούν πλέον οι δανειολήπτες να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες ή τα funds, μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας για τις διμερείς ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας τραπεζών της ΤτΕ. Οι δανειολήπτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα – πολύ μικρές επιχειρήσεις) θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα στην ενότητα «Περιουσία και Φορολογία» και στην υποενότητα «Διαχείριση Οφειλών» και θα μπορούν να ρυθμίζουν τα δάνειά τους απευθείας με τον εκάστοτε χρηματοπιστωτικό φορέα, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η ΤτΕ, που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας, θα παρακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων και την εφαρμογή του κώδικα που έχει θεσπίσει και ο οποίος θα πρέπει να τηρείται από όλους τους πιστωτές, δηλαδή τόσο από τις εταιρείες διαχείρισης όσο και τις τράπεζες. Μέσω του κώδικα, η ΤτΕ επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, κυρίως από τις εταιρείες διαχείρισης στις οποίες έχει μεταφερθεί το ιδιωτικό χρέος, επιβάλλοντας τυποποιημένες διαδικασίες, τις οποίες θα παρακολουθεί στενά, σε συνδυασμό και με τα παράπονα που υποβάλλονται από οφειλέτες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκτός του ότι θα υποδέχεται όλες τις αιτήσεις, διευκολύνοντας τους οφειλέτες που έχουν χρέη σε πάνω από έναν πιστωτή, θα συνδέεται με τις φορολογικές αρχές, τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, προκειμένου να αντλούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις οφειλές που βαρύνουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση και να επιταχύνεται η διαδικασία διακανονισμού των χρεών. Μέσω της τυποποιημένης πληροφόρησης που θα προβλέπει η πλατφόρμα, θα εξασφαλίζονται και ο καλύτερος έλεγχος και η παρακολούθηση των ρυθμίσεων από τις εποπτικές αρχές, έτσι ώστε να προλαμβάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Με την ψηφιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας, επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, να μπει ένα τέλος στις αρρυθμίες που διαπιστώνονται κατά τις προσπάθειες διακανονισμού χρεών μεταξύ των οφειλετών και των πιστωτών τους και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ατελείς ρυθμίσεις, αλλά και καθυστερήσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την ηλεκτρονική υποβολή:

• Διευκολύνεται και επιταχύνεται η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών προς όφελος των πολιτών, καθώς το σύνολο των απαιτούμενων περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων θα ανακτάται χωρίς κόστος για τον πολίτη από τις βάσεις δεδομένων.

• Εξασφαλίζεται η δομημένη διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαδικασιών και προθεσμιών και για τα δύο μέρη, ώστε να παρέχεται η καταλληλότερη λύση (προσωρινή ή οριστική διευθέτηση των δανείων), κατόπιν αξιολόγησης.

• Ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας σε όλα τα στάδια της αίτησης με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου