Πολιτιστικά

Συνέδριο «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα» στο Πολεμικό Μουσείο

Συνέδριο με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα» και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2-4), στις 29 Οκτωβρίου (17:00-20:30), με τη συμμετοχή συλλόγων ανά την Ελλάδα και πολιτιστικών φορέων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, δωδεκανησιακά και μικρασιατικά προσφυγικά σωματεία, θα προβάλουν μέσα από εκτεταμένη ιστορική έρευνα, λαογραφικές αναφορές όπως και βιωματικές εμπειρίες – προφορική ιστορία, ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ελληνισμού.

Η πρώτη και κύρια ημέρα του συνεδρίου στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματευθεί τα κυρίως ιστορικά γεγονότα. Σε αυτή θα συμμετέχουν πλήθος καταξιωμένων ομιλητών, ιστορικών ερευνητών, συγγραφέων, ιστορικών επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίου από πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Το συνέδριο θα συνεχιστεί με μια σειρά από διαδικτυακές ημερίδες εκδηλώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν και θα πραγματοποιηθούν το 2024.

Παράλληλα με το συνέδριο, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του μουσείου έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την Μικρά Ασία αλλά και από τα Δωδεκάνησα, αντικείμενα, ευρήματα αλλά και έγγραφα, βιβλία (ενδεικτική έκθεση) που έχουν γραφτεί για το γεγονός, μικρή έκθεση καλλιτεχνημάτων εμπνευσμένων από τα ιστορικά γεγονότα καθώς και μικρό αφιέρωμα στα Σωματεία Μικρασιατών Δωδεκανήσου.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συνδιοργανώνεται από τις Ομοσπονδίες Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς, Παροικιακών Σωματείων Ρόδου και Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και στηρίζεται από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Στο συνέδριο επίσης συμμετέχουν οι σύλλογοι Μικρασιατών Λέρου, Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος», Μικρασιατών Ρόδου, η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Νεοκλασικό Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου Μιχάλη Κυρράνη. Ακόμη συμμετέχουν και άλλοι ερευνητές αλλά και καταξιωμένοι ομιλητές.

Κεντρική φωτ.: Η Σμύρνη καίγεται, 14 Σεπτεμβρίου 1922. Συλλογή Λουκά Π. Χριστοδούλου. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη. Από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που είχε φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη.

Πηγή liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου