Ρεπορτάζ

Μειωμένη εφέτος στη Ρόδο η παραγωγή ελαιόλαδου

Δύσκολα τα πράγματα για τους παραγωγούς, καθώς η φετινή ελαιοκομική περίοδος δεν είναι όπως αναμενόταν. Αυτό επισήμανε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, τονίζοντας πως αναμένεται και μεγάλη αύξηση στις τιμές.
«Οι ψεκασμοί και όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Αναμένουμε, από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής, να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να ανοίξουν και τα ελαιοτριβεία στην περιοχή μας. Από εκεί και πέρα, φέτος προβλέπεται μια όχι και τόσο καλή ελαιοκομική περίοδος –σε ό,τι αφορά στην ποσότητα- του παραγόμενου ελαιόλαδου. Πέρσι, ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποιότητα. Φέτος, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αφενός λόγω των καιρικών συνθηκών, αφετέρου λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών –που κατέστρεψε περίπου 50.000 παραγωγικά ελαιόδεντρα στην Ρόδο. Υπολογίζουμε όμως, σε μια ποιοτική χρονιά με αυξημένες τιμές (που θα ωφελούν τους παραγωγούς, που έχουν υποστεί ζημιές). Οι τιμές στην αγορά, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση, ανάλογα με τη διακύμανση και τις εξελίξεις».
Ανέφερε ακόμη, ότι στη Ρόδο είχαμε πολύ χαμηλές ποσότητες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (αν και παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, με πάνω από 3.000 τόνους ανά έτος, περίπου).
«Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις πρώτες εκτιμήσεις, μόλις ανοίξουν τα ελαιοτριβεία. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, είμαι σίγουρος ότι θα είναι υψηλή» -ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Ειδικά για την συνολική καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Ρόδου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί, ο κ. Ζαννετίδης, τόνισε πως οι διαδικασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα, ούτε αναλυτικά στοιχεία: «Υπολογίζουμε ότι αναμένονται οι πρώτες προκαταβολές (για τους παραγωγούς) μετά από 4-5 μήνες. Για τους κτηνοτρόφους, η ΠΝΑι ενήγηρσε άμεσα και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να πιστωθεί το απαιτούμενο ποσό για να τους προμηθεύσει με ζωοτροφές.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την διαδικασία για την παραχώρηση των κτημάτων της Βάρης και του Καλαμώνα στην ΠΝΑι με στόχο την αξιοποίησή τους –αφού απομένει μόνον μια υπογραφή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Είμαστε στην διαδικασία υπογραφής σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας. Για την παραχώρηση των κτημάτων, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε νεότερο…»
Αναφερόμενος στις εκθέσεις τροφίμων στις οποίες ετοιμάζεται να συμμετάσχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είπε ότι επίκεινται το Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023 (Αθήνα), η ΕΞΠΟΤΡΟΦ αρχές Φεβρουαρίου 2024 (Αθήνα) καθώς και Foodexpo τον Μάρτιο (Αθήνα) με συμμετοχή πολλών εκθετών από τα νησιά μας, με πολλά τοπικά προϊόντα και με γαστρονομικά δρώμενα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου