Στη δημιουργία μιας εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων άνθρακα για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στην προστασία των δασών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε χθες για την εισαγωγή ενός συστήματος μεταφοράς δικαιωμάτων ρύπων που θα προέρχονται από τη διαχείριση των δασών, την αναδάσωση και τη δάσωση και πιθανώς και την παραγωγή προϊόντων ξύλου.
Πρόκειται για μια νέα χρηματιστηριακή Αγορά Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Credits Markets ή VCMs), που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα γίνονται συναλλαγές σε πιστωτικούς τίτλους αντιστάθμισης εκπομπών CO2. Τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που θα προέρχονται από την διαχείριση των δασών, θα μπορούν να εξαγοράζουν ρυπογόνες βιομηχανίες, (ηλεκτροπαραγωγοί, ναυτιλιακές, αεροπορικές εταιρείες), κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ). Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και του στόχου μηδενικών εκπομπών.
Όπως αναφέρθηκε χθες, εκτός του νέου πλαισίου θα παραμείνει η βιομάζα από τα καμένα δάση, ώστε να μην δοθούν λάθος συμπεράσματα από τις νέες πολιτικές αλλά και κίνητρα σε εμπρηστές.
Η νέα αυτή η αγορά που προβλέπεται από τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί από το 2025 και μετά.
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι η παρουσία ενός τέτοιου συστήματος σημαίνει ότι αν ένα δάσος δεν ήταν υπό διαχείριση με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μπαίνει σε διαχείριση δημιουργεί δυνητικά δικαιώματα ρύπων. «Με ένα πρόχειρο υπολογισμό εκτιμούμε ότι είναι 100 ευρώ το στρέμμα κάτι που σημαίνει ότι αν βάζαμε τα μισά δάση της χώρας (δηλαδή 20 εκ. από τα συνολικά 40 εκ. στρέμματα) σε διαχείριση στην διάρκεια μια 20ετίας, θα μπορούσαμε να έχουμε 2 δις. ευρώ δικαιώματα ρύπων και αν γίνουν αναδασώσεις ή δασώσεις τότε πάμε στα 1.000 ευρώ το στρέμμα», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο μηχανισμός για τη διαχείριση των δασών της χώρας και την ανάπτυξή τους θα απαιτήσει σε μόνιμη βάση πόρους ύψους έως 150 εκατ. ευρώ ετησίως για επιδοτήσεις σε δασικούς συνεταιρισμούς και σε υβριδικά σχήματα δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στην απόληψη της δασικής πιστοποιημένης βιομάζας.
Διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση
Θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση πόροι 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που προέρχονται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ώστε να ξεκινήσει η σύνταξη και επικαιροποίηση του πρώτου πακέτου μελετών για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση όλων των διαχειριστικών μελετών για όλη τη χώρα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και η αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς. Σήμερα στο 51% των δασικών οικοσυστημάτων δεν υφίσταται διαχείριση ή πρόκειται για διαχείριση χαμηλής παραγωγής δασικών προϊόντων.
Σήμερα, παρά την μεγάλη δασοκάλυψη της χώρας, ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας ξύλου είναι περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Όπως ανάφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σκυλακάκης, είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 1/3 της παραγωγής των δασών προέρχεται από πευκοδάση, παρά το γεγονός ότι τεράστιος αριθμός από πευκοδάση δεν βρίσκονται καν υπό διαχείριση.
Επιδοτήσεις βιομάζας
Οι επιδοτήσεις της βιομάζας συνιστούν το κλειδί του συστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό. Η επιδότηση της απόληψης θα είναι μεγαλύτερη όσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη.
Για τον σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου), κ.ά.
Για το έργο θα αξιοποιηθούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί (ΔΑΣΕ), οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, είτε μόνοι τους, είτε σε σύμπραξη με εταιρείες που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα όπως επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου, παραγωγής βιοκαυσίμων, χρήσης βιομάζας ως καύσιμο κ.λπ.
Σήμερα από τα 76 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, περίπου τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση -κυρίως τα δάση στη Νότια Ελλάδα.
Γι’ αυτό και προτείνεται το πάντρεμα με τα διαχειριζόμενα του Βορρά. Αυτό σημαίνει, πως οι προσκλήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση και την παραγωγική εκμετάλλευσή τους, θα αφορούν από κοινού δασικά οικοσυστήματα της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.
Πηγή newmoney.gr