Ρεπορτάζ

Εξαίρεση από την κατάργηση θα ζητήσει το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Την εξαίρεση από τον νέο Νόμο που αφορά στην οριστική κατάργηση των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ζητά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.
Όπως αποκάλυψε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Σέργιος Αϊβάζης, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την αλλαγή του καθεστώτος για μια σειρά από λόγους, που θα δημιουργήσουν ζημίες στο Μουσείο (και κατ’ επέκταση στον Δήμο Ρόδου) ενώ ενέχονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι να ζητήσουν πίσω τα έργα που έδωσαν, οι δωρητές!!!
«Μη έχοντας επίσημη ενημέρωση, μάθαμε από τα ΜΜΕ τις αλλαγές. Η διαβούλευση έγινε κατά την περίοδο των εκλογών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις από δήμους όλης της χώρας –δημάρχους, φορείς, κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα μείνουμε έτσι, καθώς εάν συμβεί αυτό, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, την επόμενη μέρα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε τεκμηριωμένη άποψη, την οποία θα καταθέσουμε προς συζήτηση και ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την εξαίρεση του ΝΠΔΔ (με την επωνυμία Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου) από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς, εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση. Εάν κάποιο Νομικό Πρόσωπο έχει εξειδικευμένο αντικείμενο και μπορεί να υπάρξει εξαίρεση, μπορεί να την ζητήσει. Αυτό που μένει να κάνουμε, είναι να ψηφιστεί, αρχικά από το Δ.Σ. η εξαίρεση, ώστε να ενδυναμωθεί η φωνή μας και κατόπιν, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με όλους τους φορείς και με την ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη κ.ο.κ.
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου πρέπει να εξαιρεθεί, καθώς εμείς, διαχειριζόμαστε πολιτιστική κληρονομιά. Δεν είναι ένα απλό Μουσείο. Τα έργα τα οποία φιλοξενεί το Μουσείο, στη μόνιμη συλλογή του, είναι έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ως ‘πολιτιστική κληρονομιά’. Φυλάσσονται με ειδικούς όρους, ενώ φανταστείτε ότι για κάθε μετακίνησή τους –για εκθεσιακούς σκοπούς- επικοινωνούμε με το ΥΠΠΟ και συνοδεύονται από αστυνομική δύναμη. Συνεπώς, αυτά δεν μπορούν να περιέλθουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα, σε ένα χώρο όπου η διοίκησή του, δεν θα μπορεί να τα προστατέψει. Τα έργα αυτά, πρέπει να συντηρούνται, να αναδεικνύονται, να μετέχουν στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Μουσείου (με εκθέσεις, κ.ο.κ.) απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο ο Δήμος Ρόδου, δεν το διαθέτει σε άλλες διευθύνσεις. Οπότε, είναι ζητήματα που απαιτούν συζήτηση και προσοχή. Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Είναι ένα Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1964 στην Ρόδο και θεωρείται ότι είναι η 2η πιο σημαντική πινακοθήκη (από άποψης συλλογή έργων) στην Ελλάδα, μετά την Εθνική Πινακοθήκη! Αυτό δεν μπορεί να διοικηθεί στο πλαίσιο όλων των λειτουργιών ενός δήμου, την στιγμή που παλεύουμε και διεκδικούμε την τακτική μας επιχορήγηση, την σωστή λειτουργία του, την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ. Η λειτουργία του Μουσείου έχει πολλές απαιτήσεις. Π.χ. προσπαθήσαμε να παραμένει ανοιχτό μέχρι το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των συνεργασιών που είχαμε. Φανταστείτε ότι λειτουργεί με περιορισμένο ωράριο. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι πολλά τα ζητήματα, που απαιτούν προσοχή» -όπως τόνισε.
Ο κ. Αϊβάζης ξεκαθάρισε πάντως, πως μέχρι την προθεσμία που δίνει ο νόμος για να κατατεθούν αιτήσεις για εξαιρέσεις (15 Νοεμβρίου) υπάρχει χρόνος: «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Έχουμε αποστείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και περιμένουμε μια έγκριση από το Δ.Σ. ώστε να ενημερωθεί όλο το Σώμα. Κατόπιν τούτων, θα προχωρήσουμε με τις διαδικασίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών και θα ξεκινήσουμε κύκλο επαφών» -ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Αϊβάζη, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου δεν διαθέτει ταμειακή υπηρεσία, οπότε δεν πρόκειται να κερδίσει εργατοώρες ο Δήμος Ρόδου –αφού όλες οι λειτουργίες του ΝΠΔΔ περνούν μέσα από το κεντρικό ταμείο του Δήμου.
«Ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί είναι τα έργα που έχουν έρθει σ’ εμάς από δωρεές. Στις μεγάλες δωρεές έργων που έχουν γίνει στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, υπάρχει ένας σαφής όρος: εάν καταργηθεί το ΝΠΔΔ ή αλλάξει κάτι, οι δωρητές έχουν το δικαίωμα να τα πάρουν πίσω!!!
Καταλαβαίνετε ότι αμέσως, θα προκληθεί πολύ μεγάλη ζημία για το Μουσείο! Οι δωρεές έγιναν με βάση κάποιες προδιαγραφές που έχει το Μουσείο. Εάν αλλάξει το καθεστώς κ.ο.κ. έχουν δικαίωμα να τα ζητήσουν πίσω…
Σε κάθε περίπτωση, το Μουσείο δεν εμπίπτει σε αυτά που λέει ο νέος Νόμος, οπότε μπορούμε να ζητήσουμε εξαίρεση. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τα έργα που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά (όπως σχετικά δήλωσε και η ίδια η ΥΠΠΟ κα Μενδώνη…».
-Σημειώνεται, ότι σχετική εξαίρεση θα ζητήσει και η ΔΕΣ ΡΟΔΑ (σχετικά έγραψε η ‘δ’) οπότε, οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου