Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Η πυξίδα δείχνει σταθερά στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της εισήγησής του, τονίζοντας ότι η μάχη με τη «βαθιά αντικοινωνική στάση της φοροδιαφυγής» είναι διαρκής.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη συνέχεια ότι «από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού» και εξήγησε ότι «αποκτούν και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%».
Και συμπλήρωσε: «Κάτι το οποίο είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά έναν χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών».
«Παράλληλα, θα διορθώσουμε την αδικία και θα επιδοτηθούν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.
Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμαυνα, διαχωρίζει ωστόσο της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Κύπρος, εξετάζουμε διόδους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης και υπστηρίζουμε οριστική λύση του παλαιστινιακού μέσω της λύσης δύο κρατών», σημείωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Σημαντική εξέλιξη θεωρώ και το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους», είπε σε άλλο σημείο της εισήγησής του αναφορικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.