Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού ανά την χώρα, αφενός επειδή συνεχίζεται η φυγή από την Ελλάδα, πολλών εργαζομένων προς άλλες χώρες, αφετέρου λόγω των χαμηλών αμοιβών και εργασιακών συνθηκών που δεν βελτιώνονται.
Όπως δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου:
«Παρά το γεγονός πως βγαίνουμε από μία πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν, με ρεκόρ στην τουριστική κίνηση, αυτό δεν μεταφράζεται σε θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους. Έτσι και στην περίπτωση του δικού μας κλάδου, οι εργαζόμενοι βίωσαν δυσκολίες. Τα κενά στον Επισιτισμό – Τουρισμό, άγγιξαν τις 60.000 σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και πολλά προβλήματα στον εργασιακό χώρο. Καθώς πέφτει η αυλαία της τουριστικής σεζόν, και προχωρώντας προς τους χειμερινούς μήνες, εμείς σαν Ομοσπονδία, έχουμε ψηλά στην ατζέντα την αύξηση της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας αλλά και την αύξηση του ποσού. Είναι σε εξέλιξη οι επαφές μας με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να συζητήσουμε τα αιτήματά μας. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Όπως ανέφερε, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τον κλάδο που θα έχει σαν αποτέλεσμα, να έρθουν οι επιχειρήσεις αντιμέτωπες με λουκέτα –λόγω τραγικής υποστελέχωσης:
«Όταν παγιωθεί μια κατάσταση και τρέχουν όλοι, σε κάθε σεζόν να καλύψουν τα κενά και τα αυτονόητα, στο τέλος, πολύ φοβούμαι ότι θα επηρεαστεί το καλό όνομα και το καλό Brand Name που έχει η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός. Ήδη υπήρξαν πολλά παράπονα από τους ξένους επισκέπτες μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω των μειωμένων καλών υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς, αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και το μειωμένο προσωπικό, σε τουριστικές επιχειρήσεις δεν βοηθάει καθόλου την παροχή υψηλών προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε πως είναι ο 6ος χρόνος που οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους, διεκδικούν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Είναι δίκαιο, δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κενό και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συνθήκες. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες τοπικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, παραμένουν τα κενά και συνεχίζεται η εργασιακή ‘αιμορραγία’ προς άλλες χώρες, καθώς πολλοί Έλληνες βρίσκουν καλύτερους μισθούς, καλύτερες εργασιακές συνθήκες αλλά και δικαιώματα».
Είπε ακόμη, ότι υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι από την Ρόδο (επιχειρήσεις όπου επλήγησαν από τις πυρκαγιές) και από άλλες περιοχές όπως π.χ. η Μαγνησία, όπου ενώ έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
«Έχουμε λάβει δεσμεύσεις από τους κυβερνώντες ότι όλα θα τακτοποιηθούν σύντομα. Είμαστε εν αναμονή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ειδάλλως, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις…» όπως είπε ο κ. Χότζογλου.
https://www.dimokratiki.gr/01-11-2023/synechizetai-i-fygi-ergazomenon-apo-ton-tourismo-kai-ton-episitismo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.