Ρεπορτάζ

Τρεις νέες υποθέσεις απάτης τύπου “marketpass” και ηλεκτρονικών αγγελιών

Αντικείμενο έρευνας αστυνομικών σε Ρόδο και Λέρο αποτελούν τρεις νέες υποθέσεις απάτης.
Πιο συγκεκριμένα, την 2α Νοεμβρίου 2023 και περί ώρα 17:00 καταγγέλθηκε από έναν 32χρονο ότι την ίδια ημέρα και ώρα 11:50 άγνωστο άτομο που συστήθηκε ως λογιστής με στοιχεία «Αντώνης» κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο του πατέρα του από κινητό τηλέφωνο και του είπε ότι μέχρι την σήμερον ήταν η προθεσμία για να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα «marketpass» με σκοπό να εισπράξει το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.
Επειδή ο πατέρας του δεν γνωρίζει για αυτά τα προγράμματα έδωσε το κινητό τηλέφωνο στον ανωτέρω με σκοπό να μιλήσει με τον άνδρα για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για να εισπράξει το ανωτέρω ποσό.
Ο άγνωστος άνδρας του ζήτησε να μεταβεί σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ATM) της Τράπεζας Πειραιώς και από εκεί θα του έδινε περαιτέρω οδηγίες για το πώς θα εισπράξει το ποσό.
Μετά από ένα μισάωρο μετέβη σε ATM Τράπεζας Πειραιώς όπου προκειμένου να εισπράξει τα λεφτά στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό και όχι του πατέρα του, του ζήτησε να μεταβεί στο πεδίο «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ», στις επιλογές που υπήρχαν στο ATM, και να μεταφέρει το ποσό των 7.998,75 ευρώ, ποσό το οποίο θα λειτουργούσε ως κωδικός πληρωμής του ποσού που θα εισέπραττε από το πρόγραμμα.
Πράγματι μετέφερε όπως του είπε το ανωτέρω ποσό και εν συνεχεία, με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία είσπραξης, του ζήτησε να μεταφέρει το ποσό των 7.988 ευρώ πράγμα το οποίο και έκανε.
Κατόπιν, τον ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις μεταφορές κι αυτός έκλεισε το τηλέφωνο.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του για επικοινωνία με τον άγνωστο άνδρα δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει ξανά.
Διενεργείται προανάκριση.
– Την 2α Νοεμβρίου 2023 μια 37χρονη ημεδαπή, κάτοικος Λέρου υπέβαλε έγκληση κατά αγνώστου/στων δράστη/δραστών για απάτη, μέσω αγγελίας πώλησης αυτοκινήτων σε ιστότοπο.
Ειδικότερα η ανωτέρω παθούσα μετέφερε ως προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτων εργοστασίου κατασκευής TOYOTA Aygo και CITROEN C1, την 11η Σεπτεμβρίου 2023 περί ώρα 20:00 και την 12η Σεπτεμβρίου 2023 περί ώρα 14:46 μέσω λογαριασμού της της Εθνικής τραπέζης τα ποσά των 2.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα, σε λογαριασμό τραπέζης Εθνικής του/των ανωτέρω δράστη/στών προκειμένου κατόπιν συμφωνίας τους να αγοράσει τα ανωτέρω οχήματα, πλην όμως μετά την ολοκλήρωση της τραπεζικής συναλλαγής ο δράστης/στες διέκοψε/ψαν κάθε επικοινωνία και δεν έχει λάβει ως και σήμερα τα συμφωνηθέντα αυτοκίνητα.
– Την 2α Νοεμβρίου 2023 καταγγέλθηκε από έναν 37χρονο ημεδαπό ότι την 28η Οκτωβρίου 2023 βρήκε μια ηλεκτρονική αγγελία μέσω της εφαρμογής «Marketplace» της εφαρμογής του διαδικτύου «Facebook» για την πώληση ενός σκαπτικού μηχανήματος.
Ως πωλητής αναγραφόταν άτομο με στοιχεία ημεδαπού και είχε δηλώσει ως αριθμό επικοινωνίας ένα κινητό τηλέφωνο.
Επειτα από επικοινωνία μεταξύ τους ο δράστης του είπε ότι για να το στείλει από την Κάλυμνο θα έπρεπε να του καταβάλει το χρηματικό ποσό των 2.480 ευρώ για να κόψει το τιμολόγιο για το καράβι.
Του έδωσε τον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας ενός ατόμου ο οποίος όπως του δήλωσε είναι συνεργάτης του.
Μόλις έγινε η κατάθεση το θύμα ενημέρωσε τον δράστη για τη συναλλαγή, Από τότε δεν απαντάει στα τηλέφωνα ούτε στα μηνύματά του και δεν έχει παραλάβει το σκαπτικό μηχάνημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου