Αρχισαν μετ’ εμποδίων οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου και μάλιστα όχι με την σειρά προτεραιότητας της λίστας
Σε «τραγέλαφο» για την δημόσια διοίκηση τείνει να εξελιχθεί και η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες και δάση της Ρόδου καθώς μεταξύ άλλων κτισμάτων που περιλαμβάνονται στην διαβόητη λίστα συγκαταλέγεται και τμήμα του ιστορικού ακινήτου των Πηγών της Καλλιθέας!!
Πιο συγκεκριμένα στην επικουρική λίστα που ακολουθεί σε βαθμό προτεραιότητας τα προς κατεδάφιση ακίνητα την οποία έχει αναλάβει να εκτελέσει κατόπιν σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η εταιρεία Φ. ΑΛΑΒΕΡΑΣ Τ.Κ.Ε.Τ. Α.Ε. είναι και δύο πρωτόκολλα στις Πηγές Καλλιθέας!
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήδη η προτεραιότητα που υφίσταται στις κατεδαφίσεις έχει ήδη αλλάξει και ξεκινούν όχι από τα δασικά της Α’ κατηγορίας αλλά από τα Στεγνά με 12 πρωτόκολλα την προσεχή εβδομάδα!!
Θυμίζουμε ότι συνολικά προβλέπεται στη Ρόδο η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Εν πάση περιπτώσει για το μνημείο της Καλλιθέας προβλέπεται στην θέση Δ.100 της λίστας εκτέλεση κατεδάφισης σε σκεπασμένο μπαρ επί ξύλινης βάσης 32 τ.,. και ξύλινου προβλήτα 7,65 τ.μ. από το έτος 2011 και στην θέση Δ. 101 κατεδάφιση διάστρωσης – ισοπέδωσης βραχώδους ακτής και κατασκευή χωματόδρομου επιφάνειας 3.990 τ.μ σε εκτέλεση πρωτοκόλλου του έτους 2009.
Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν καταστεί αμετάκλητα ενώ δεν έχει υπάρξει εξαίρεση από την κατεδάφισή τους παρότι οι συγκεκριμένες κατασκευές είχαν γίνει από το έτος 1928 και παρέμειναν ως έχουν μέχρι πριν από 3 χρόνια όταν μετά την παραχώρηση του μνημείου από την ΕΤΑ στο δήμο αποφασίστηκε η ανακαίνισή τους με κατασκευές που αποσκοπούσαν ταυτόχρονα στην άρση επικινδυνότητας.
Είχε διαπιστωθεί μετά από αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου τον Αύγουστο του 2008 ότι η εταιρεία Πηγές Καλλθέας ΑΕ είχε προβεί αυθαίρετα, παράνομα και χωρίς άδεια αρμόδιας αρχής στη διάστρωση-ισοπέδωση της βραχώδους ακτής, στην κατασκευή χωματόδρομου και χωμάτινης πλατείας περιμετρικά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του κτηρίου της αποκαλούμενης “Ροτόντας” επιφανείας 3.990τ.μ., υπό στοιχεία κορυφών, στην ανέγερση μονώροφου πλακοσκεπούς κτίσματος με χρήση αντλιοστασίου-μηχανοστασίου επιφανείας 138τ.μ. υπό στοιχεία κορυφών και στην διάστρωση με μπετόν προϋφισταμένου προβλήτα έμπροσθεν του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί στην “Σπηλιά”, χώρος στον οποίο ασκείται εμπορική δραστηριότητα δια της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε επιφάνεια εμβαδού 803τ.μ..
Επιπλέον εντός του κοινόχρηστου χώρου Αιγιαλού−Παραλίας του Δημοσίου υφίστανται κατασκευασμένα αγωγός υφαρπαγής νερού, σκαλοπάτια, προβλήτα, πίστα, πλακόστρωτα, ντουζιέρα.
Εξαιρέθηκαν εξάλλου από τον κοινόχρηστο χώρο Αιγιαλού−Παραλίας, κτήρια του ιστορικού μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας.
Ο Δήμος Καλλιθέας είχε καταθέσει αίτηση νομιμοποίησης των κατασκευών οι οποίες είναι προϋφιστάμενες του Ν.2971/01 και κατασκευάστηκαν από τους Ιταλούς για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όλες οι εργασίες αναστύλωσης και ανακαίνισης του πολιτιστικού μνημείου καλύπτονται από την υπ’ αριθμ. 398/1999 Αδεια Οικοδομής του Τμήματος Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Ν.Α. Δωδεκανήσου, εκτελέστηκαν σε πλήρη εφαρμογή αυτής, δίχως υπερβάσεις και παρεκκλίσεις.
Η εν λόγω οικοδομική άδεια εξεδόθη πριν την έναρξη ισχύος του άρθρου 8 του ν. 2971/2001σνόμιμα, δίχως την τήρηση της απαιτούμενης από την διάταξη αυτή διατύπωσης του προηγούμενου καθορισμού των ορίων αιγιαλού και παραλίας.
Οι εργασίες εξάλλου αφορούν στο πολιτιστικό μνημείο των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας, το οποίο αποτελεί Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού, εποπτεύεται – και μάλιστα ιδιαίτερα επισταμένα – από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.