Τοπικές Ειδήσεις

Δίαιτα – διατροφή για σωστή απώλεια βάρους

To σωστό σωματικό βάρος είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο καλής υγείας. Το πόσο τρώτε, καθώς και το τι τρώτε, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ένα άλλο βασικό στοιχείο στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι και η άσκηση.
Για χρόνια, θεωρείτο ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος. Παρόλα αυτά, σήμερα φαίνεται ότι οι δίαιτες αυτές συχνά δεν αποδίδουν.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες δίαιτες, πολλά υποσχόμενες για γρήγορη και μόνιμη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, θυμηθείτε τη δίαιτα της λαχανόσουπας, τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ, τη 48ωρη μαγική δίαιτα του Χόλιγουντ, τη δίαιτα με το ξινόμηλο και πολλές άλλες. Τέτοιες δίαιτες συχνά συστήνονται μετά από κραιπάλες, όπως αυτές που γίνονται στις γιορτές ή στις διακοπές.
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε δίαιτα θα λειτουργήσει εάν αυτή σας δίνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε.
Οι διάφορες δίαιτες επιτυγχάνουν μέσα από δύο βασικούς τρόπους:
• Παρακινώντας σας να καταναλώνετε ορισμένα «καλά» τρόφιμα και/ ή να αποφεύγετε τα «κακά» τρόφιμα.
• Αλλάζοντας τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και τον τρόπο που σκέφτεστε ή νιώθετε σχετικά με το φαγητό (αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην πάρετε τα κιλά τα οποία χάσατε).

Τι θα πρέπει
να θυμάστε;
Να θυμάστε ότι η καλύτερη δίαιτα ή καλύτερα διατροφή για την απώλεια βάρους είναι αυτή που είναι ωφέλιμη για όλο το σώμα σας, από την κορυφή μέχρι τα νύχια και όχι μόνο για την περιφέρεια μέσης. Είναι επίσης αυτή με την οποία μπορείτε να ζήσετε και να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, είναι μια διατροφή που σας προσφέρει άφθονες ωραίες γεύσεις και υγιεινές επιλογές, που ενοχοποιεί λίγα τρόφιμα και δεν απαιτεί μια εκτεταμένη και δαπανηρή λίστα σουπερμάρκετ ή συμπληρώματα διατροφής.
Μια τέτοιου είδους δίαιτα είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή. Μια τέτοια δίαιτα-διατροφή συνήθως περιλαμβάνει:
• Μερικές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.
• Καλά λιπαρά από καρύδια, σπόρους και ελαιόλαδο.
• Άπαχη πρωτεΐνη από πουλερικά, ψάρια και όσπρια.
• Περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
• Μέτρια κατανάλωση κρασιού με τα γεύματα (όχι περισσότερο από δύο ποτηράκια την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες).
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα ευέλικτο πρότυπο διατροφής. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, άνοιας και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου