Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος καθαρισμός του βυθού της Μαρίνας Μανδρακίου. Η δράση συνδιοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδου (Rotary Club of Rhodes), τη MEPP – Mediterranean Company Environmental Protection, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου.
Για τον καθαρισμό των αποβλήτων στον βυθό χρησιμοποιήθηκαν δέκα τέσσερις επαγγελματίες δύτες. Τα απόβλητα συγκεντρώθηκαν πάνω σε μουσαμά και με γερανό τοποθετήθηκαν πάνω σε φορτηγό του Δήμου Ρόδου που τα μετέφερε στη συνέχεια στον Χ.Υ.Τ.Α. Ρόδου. Εκεί, πραγματοποιήθηκε από τους υπηρεσιακούς καταγραφή και εστάλησαν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού καταγραφέα Marine Derbis Tracker ως ευρήματα στο πανεπιστήμιο University of Georgia σε συνεργασία με την Helmepa, τη Morgan Stanley και τη National Geographic.
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους δύτες, οι συνθήκες ορατότητας ήταν σχεδόν μηδενικές, τα περισσότερα απόβλητα βγήκαν με τη μέθοδο της ψηλάφησης του βυθού σε συνδυασμό με τη μέθοδο της θετικής πλευστότητας. Από τον βυθό ανασύρθηκαν μπαταρίες σκαφών τύπου marine, λάστιχα οχημάτων διαβρωμένα, μπλοκ μοτέρ σκάφους, καπέλα, σίδερα, σχοινιά, δίκτυα αλιείας, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές καρέκλες, μεταλλικές κολώνες, ένα μικρό μεταλλικό σκάφος – ναυάγιο, μεταλλικά σκαμπό, μεταλλικοί κουβάδες, μεταλλικά καλώδια, αλιευτικά εργαλεία, πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών.
Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία καθαρισμού του βυθού και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα απόβλητα από την ανέλκυσή μέχρι και την ανακύκλωσή τους καθώς και για την ηλεκτρονική καταγραφή τους στο application (Marine Derbis Tracker) που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Morgan Stanley για λογαριασμό της National Geographic. Η συγκεκριμένη δράση έχει πολύτιμα περιβαλλοντικά οφέλη και έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα για την προστασία της θάλασσας, τα πολλαπλά οφέλη της χρησιμότητας του καθαρισμού στο περιβάλλον καθώς και την κυκλική οικονομία.
Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου, Ιωάννης Χαλικιάς, δήλωσε τα εξής: «Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία ως Όμιλος Rotary Ρόδου γιατί γνωρίζαμε ότι δυστυχώς στον βυθό του λιμένα Μανδρακίου υπάρχουν πάρα πολλά απόβλητα τα οποία προκαλούν μεγάλη μόλυνση στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό μας έδωσε το έναυσμα να πραγματοποιήσουμε την πρώτη δράση καθαρισμού και ελπίζουμε στο μέλλον να ακολουθήσουν άλλες παρόμοιες δράσεις οι οποίες να γίνουν με πιο βαρέου τύπου και περισσότερο εξειδικευμένα μηχανήματα ώστε να μπορέσουμε να καθαρίσουμε πλήρως το σύνολο του βυθού του λιμένα Μανδρακίου. Συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού που αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή μας».
Ο Γενικός Διευθυντής της MEPP Σωτήρης Νικολάου, αφού έκανε αναφορά για τα ευρήματα της συγκεκριμένης επιχείρησης, δήλωσε τα εξής: «Θέλω να εκφράσω στα μέλη του Ομίλου Rotary Ρόδου και σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς τις θερμές μου
ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία και καθοδήγηση. Είμαι σίγουρος ότι για τον Όμιλο Rotary Ρόδου καθώς επίσης και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς χαράζεται μία νέα εποχή όπου το περιβάλλον και η κοινωνική ευθύνη λαμβάνει τη διάσταση που της αξίζει. Σύντομα από εμάς θα έχετε νέες προτάσεις για καθαρισμούς και για ολιστική περιβαλλοντική προστασία για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα».
Στον χώρο της Μαρίνας Μανδρακίου βρέθηκαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου Στέφανος Δράκος, ο Διευθυντής της Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύραρχος Νικήτας Βενιός και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Χαράλαμπος Γεωργάτος. Τη δράση παρακολούθησαν επίσης μαθητές των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία.