Με μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη προς τη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος μιλά για τις σύγχρονες πολιτικο-οικονομικές προκλήσεις, όπως αυτές επηρεάζουν τον κλάδο της ξενοδοχίας. Κάνει λόγο για στρεβλώσεις λόγω του τρόπου εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν λύνονται από τον προωθούμενο Νόμο, χαρακτηρίζει ως «τιμωρία» προς τους επιχειρηματίες τη νέα αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης και ανακοινώνει ότι οι υποχρεώσεις της νέας του επένδυσης δεν του αφήνουν χρονικό περιθώριο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του οργάνου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μανώλη Μαρκόπουλου έχει ως ακολούθως:
• Κύριε Μαρκόπουλε, στην πρόσφατη ΓΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρος κος Βασιλικός δήλωσε απογοητευμένος από την αύξηση του Φόρου Διανυκτέρευσης, αλλά και χαρακτήρισε αδύναμη την νομοθετική ρύθμιση για την βραχυχρόνια μίσθωση. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Κύριε Γκαρτζώνη ο Μark Twain είχε πει κάποτε: “Το πρόστιμο είναι ένας φόρος για κάτι κακό που έκανες. Ο φόρος είναι ένα πρόστιμο γιατί τα καταφέρνεις στην ζωή σου”. Μας επιβάλλεται, λοιπόν, ο νέος αυτός φόρος γιατί απλώς τα καταφέραμε ως κλάδος παρά τις τόσες δυσκολίες.
Όσο για την βραχυχρόνια μίσθωση και διαβάζοντας το αντίστοιχο σχέδιο Νόμου, όχι μόνο εγώ προσωπικά, αλλά ο κάθε πολίτης οφείλει να αναλογιστεί: Τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία μας από τον τρόπο που αυτή εξαπλώθηκε, την ανομία και την προχειρότητα που παρατηρείται από την εφαρμογή της, όπως και την τεράστια απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και υποχρεώσεων που οφείλει να εκπληρώνει ένα κατάλυμα σε σχέση με ένα ακίνητο που ενοικιάζεται για βραχυχρόνια μίσθωση. Για όλα αυτά, νομίζω ότι μόνο μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που νιώθουμε: «Απογοήτευση».
• Αύριο εκπνέει η προθεσμία για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την επερχόμενη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στις 14 Δεκεμβρίου. Είστε ο πρόεδρος που διαχειρίστηκε την πτώχευση του Thomas Cook, την πανδημία του Κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους, τη διαδικασία εκκένωσης ξενοδοχείων και προσωρινής φιλοξενίας των επισκεπτών κατά τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί μας, αλλά και ο πρόεδρος των βραβεύσεων των παλαιότερων ξενοδοχοϋπαλλήλων, της έκδοσης του βιβλίου της Ροδίτικης ξενοδοχίας, του Portal διασύνδεσης εργαζομένων και Ξενοδοχείων και των δύο Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΤΣΣΕ) το 2020 και το 2022 οι οποίες και καλλιέργησαν ένα καθεστώς αγαστής συνεργασίας με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και τόσων άλλων.
Ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική θητεία. Όλα αυτά, που αναφέρετε και ακόμα περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στον απολογισμό μας. Τότε θα ειπωθούν όλα ώστε οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το συνδικαλιστικό τους όργανο. Τα σχεδόν τεσσαράμισι χρόνια κύλησαν γεμάτα ανάγκες, εμπόδια, απαραίτητες υπερβάσεις, διαρκή αγωνία για τον κλάδο της ξενοδοχίας αλλά και από την μεριά μου ατελείωτες προσωπικές θυσίες. Ειδικά, οι ΤΣΣΕ ήταν μια πολύ δύσκολη διαχείριση, το έτος 2020 υπήρχαν συνάδελφοι ακόμα και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο τόσο τρομοκρατημένοι από αυτό που έβλεπαν να συμβαίνει, ώστε διαφωνούσαν εντελώς ακόμα και με την ύπαρξη ΤΣΣΕ, πολύ δε περισσότερο στεκόντουσαν αντίθετοι στις τότε αυξήσεις!!!
• Ωστόσο, τα μεγάλα αρνητικά γεγονότα, συνοδεύτηκαν από δύο επιτυχημένες τουριστικές περιόδους. Την περυσινή και τη φετινή, με το δεδομένο ότι οι απώλειες των εσόδων από την περίοδο της πυρκαγιάς, κάπως ισοσκελίστηκαν στο υπόλοιπο της σεζόν.
Ο κόσμος, δυστυχώς και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, βλέπουν από μακριά τους ξενοδόχους και θεωρούν ότι ζουν σ’ έναν κόσμο οικονομικής ρευστότητας από τις χιλιάδες των διανυκτερεύσεων. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Είμαστε επιχειρήσεις εντάσεως προσωπικού και παγίων και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοι βρίσκονται διαρκώς με το πιστόλι στον κρόταφο. Ένα στραβοπάτημα αρκεί ώστε τα πάντα να τιναχθούν στον αέρα. Και το στραβοπάτημα αυτό μπορεί και να είναι αποτέλεσμα εξωγενών, από το ξενοδοχείο, παραγόντων, όπως αυτοί που αναφέρατε. Επιπλέον, το ξενοδοχείο λειτουργεί σε συνάρτηση με τον προορισμό, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό. Ο προορισμός μας πληγώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά και επιβαρύνθηκε συνολικά από τη νέα αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης. Ο νέος πρόεδρος θα έχει σημαντικές δυσκολίες να διαχειριστεί.
• Μου λέτε ότι δεν θα διεκδικήσετε εκ νέου την προεδρία;
Σωστά το εντοπίζετε. Χρονικά, έχω ήδη ξεκινήσει μια καινούρια επένδυση, γεγονός που δεν μου επιτρέπει να διεκδικήσω εκ νέου τη θέση του προέδρου. Ξέρετε, εμείς οι μικροί ξενοδόχοι έχουμε την υποχρέωση να βρισκόμαστε διαρκώς παρόντες στις μονάδες μας, και ακόμα περισσότερο στις νέες επενδύσεις μας, καθώς ένα σοβαρό κομμάτι της δουλειάς πρέπει να περάσει από εμάς τους ίδιους. Ακριβώς την ίδια απαίτηση έχει και η θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Κύριε Γκαρτζώνη, στην εποχή μας, με τις τόσο δύσκολες συνθήκες, τις κρίσεις που εμφανίζονται συνεχώς και τις απαιτήσεις του κλάδου η Προεδρία δεν μπορεί να είναι αγώνας ταχύτητας ή αντοχής, αλλά σκυταλοδρομία… Οφείλουμε να υπηρετούμε τον Ροδιακό Τουρισμό, απαλλαγμένοι από προσωπικές φιλοδοξίες. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαι στο πλευρό του νέου προέδρου όταν και όποτε μου ζητηθεί.
• Κύριε Μαρκόπουλε σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Γκαρτζώνη.