Ο Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε ότι είχε «ξέσπασμα θυμού» για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και επέπληξε τον Τζορτζ Όσμπορν, επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, για τη στάση του.
Οπως θυμίζει η Telegraph, o Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Ενώ η Ελλάδα ζήτησε να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη χώρα, η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση.
Ο κ. Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις, είπε την Πέμπτη ότι ο κ. Σούνακ μπορεί να είχε «λίγη σύγχυση» επιλέγοντας να μη συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών, την προηγούμενη μέρα. Επιβεβαίωσε δε ότι θα συνεχίσει να διερευνά μια πιθανή «συμφωνία ανταλλαγής» με την Αθήνα.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν είχε «σύγχυση» και αν θα εμπόδιζε μια τέτοια συμφωνία, ο κ. Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι, όχι. Νομίζω ότι είπα όλα όσα έχω να πω σχετικά με αυτό στο Κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα έχω επικεντρωθεί στο να προσφέρω στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν.
»Όταν πρόκειται για αυτούς, η θέση μας είναι πολύ σαφής. Βάσει νόμου, τα Μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί για αυτό. Και νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν ανταλλαγές, ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει.
»Και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υπονοήσει ότι είναι, με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη -τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».