Αρχίζει σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο Sheraton, το 9ο Φεστιβάλ Μπριτζ «Ελληνικά Νησιά», που διοργανώνει ο Αγωνιστικός Όμιλος Ρόδου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Η καρδιά του μπριτζ θα χτυπάει για μια ακόμα χρονιά στο νησί μας, δεδομένου ότι περισσότεροι από 400 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο δίνουν το παρών και ανεβάζουν κατά πολύ το επίπεδο του ενδιαφέροντος. Σήμερα στις 9.30μ.μ. είναι προγραμματισμένη να γίνει η 1η ημερίδα της διοργάνωσης (κατηγορία ζεύγη open). Την Παρασκευή το βράδυ, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Συγκεκριμένα:
Φίλιππος Καραμανλής (υπεύθυνος του τουρνουά): «Έχουμε αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. Από 30 και πλέον διαφορετικές χώρες. Το φεστιβάλ διαρκεί μια εβδομάδα. Από την Κυριακή 24 Αυγούστου έως την Κυριακή 31 του ίδιου μήνα. Το μπριτζ είναι ένα τεχνικό παιχνίδι. Είναι ένα πνευματικό άθλημα και είναι προολυμπιακό. Είναι ένα κοινωνικό παιχνίδι μυαλού. Εξασκεί επίσης τη μνήμη, βοηθάει στην καταπολέμηση του αλτσχάϊμερ και γενικώς βοηθάει πάρα πολύ. Ελπίζω να περάσουμε καλά. Είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου κοινωνικού και πνευματικού οι οποίοι μόνο καλό κάνουν στο νησί. Θέλω να πω και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό. Το τουρνουά διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας με την μεγάλη χορηγία του κ. Σαμίρ Σαμπά, υιού του Χασίπ Σαμπά που είχε ξεκινήσει αυτό το τουρνουά, μέτοχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας CCC, που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να γίνει το φεστιβάλ. Η πολιτεία είχε αναγνωρίσει παλιότερα την Ομοσπονδία. Δυστυχώς με την κρίση έχει μειωθεί αρκετά η επιχορήγηση με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Τόσο στην διάδοση του αθλήματος όσο και στις διάφορες αποστολές. Είμαστε ακόμα πολύ μικρό μέγεθος».
Νίκος Βρούχος (αντιπρόεδρος Ομίλου Ρόδου): «Ο Όμιλος στηρίζει πάντα και βοηθάει στην οργάνωση αυτού του φεστιβάλ για πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι γίνεται μεγάλη διαφήμιση του νησιού με όλους τους αθλητές που έρχονται. Είναι πολύ επώνυμοι στις χώρες τους. Οι αγώνες είναι σε απευθείας μετάδοση στο internet και το παρακολουθούν πολλοί απ’ όλο τον κόσμο. Επειδή έρχονται πολλοί διάσημοι παίκτες, είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που βοηθάει στην αναγνώριση του νησιού της Ρόδου και γενικότερα του Ελληνικού τουρισμού. Ο Όμιλος καλεί και τους υπόλοιπους Ρόδιους να έρθουν κοντά στο μπριτζ. Στεγαζόμαστε στο Ακταίον και κάθε χρόνο κάνουμε μαθήματα για τους νέους παίκτες. Είναι από τα ωραιότερα αθλήματα. Μπορεί κάποιος να το παίζει από πολύ μικρός μέχρι και πολύ μεγάλος»
Σε ερώτηση για το αν οι πολιτικές και αθλητικές αρχές του τόπου, έχουν δείξει ενδιαφέρον για την διοργάνωση, απάντησε ως εξής:
«Δεν μας τιμούν την παρουσία τους, για να τα πούμε έτσι απλά…»
Νίκος Πεζανάκης (διαιτητής αγώνων): «Πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζεται να είναι πολύ έξυπνος ή να έχει πολύ καλή μνήμη. Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση. Το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι που θα τα αναπτύξει όλα αυτά. Κυρίως καλλιεργεί τη συντροφικότητα διότι είναι ένα άθλημα που έχουμε συμπαίκτη. Η λέξη bridge σημαίνει ακριβώς αυτό. Είναι η γέφυρα μεταξύ δυο συμπαικτών. Είναι ένα παιχνίδι κοινωνικό. Είναι άθλημα και όχι κάποιο τυχερό παιχνίδι. Έχουμε όλοι δελτίο αθλητή και ανήκουμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».
Μιλώντας περισσότερα για το πώς παίζεται το bridge, ο κ. Πεζανάκης είπε:
«Στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε παίξει ακριβώς τις ίδιες τράπουλες. Θα έχουμε συναντηθεί με όσους περισσότερους αντιπάλους είναι δυνατό. Θα προκύψει μια βαθμολογία με ανθρώπους που σε όλη τη διάρκεια είχαν τα ίδια φύλλα. Υπάρχει ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται ντουμπλικατιέρα και μας μοιράζει τις διανομές με τυχαίο τρόπο μέσω υπολογιστή. Στο τέλος της βραδιάς μας μοιράζεται και ένα φυλλάδιο με τα φύλλα που παίξαμε, κάποιες αναλύσεις για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει. Επίσης συζητάμε και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα μεταξύ μας. Την ώρα του αγώνα ο διαιτητής δεν έχει τον ρόλο να βγάλει κάποια κόκκινη ή κίτρινη κάρτα. Συνήθως κοιτάζει να συμβεί κάποια ανωμαλία. Βοηθάει στην ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού χωρίς να νιώσει κάποιος αδικημένος. Ασχολούμαι με το μπριτζ περίπου 10 χρόνια και έχω εισπράξει πάρα πολλά. Το φεστιβάλ είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με πάνω από 400 άτομα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Ρόδο»
Αναφερόμενος στα μαθήματα που κάνει ο Αγωνιστικός Όμιλος της Ρόδου, ο κ. Πεζανάκης είπε:
«Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη. Ξεκινούν στις 8.30μ.μ. Υπάρχει μια θεωρία και μετά υπάρχει εξάσκηση. Διαρκούν περίπου 6 μήνες. Στο τέλος, γύρω στο Μάιο παίρνουν όλοι ένα δελτίο αθλητή. Υπάρχει και ένα φεστιβάλ μαθητών στην Αθήνα όπου μαζεύονται όλοι οι νέοι αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Γνωρίζονται ο ένας με τον άλλο και ανταλάσσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις. Με το μπριτζ πάντα μαθαίνεις. Κάθε νέο διανομή είναι μια μικρή σπαζοκεφαλιά που με χαρά προσπαθεί ο καθένας να τη λύσει.