Ρεπορτάζ

«Η Ρόδος είναι μια μη φιλική πόλη για τα Α.με.Α.»

«Η Ρόδος, είναι μια μη φιλική πόλη για τα Α.με.Α.»
Αυτό υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων, στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου.
Στο κτήριο των πρώην ΚΕΚΚΥΚΑΜΕΑ, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Φωνιαδάκης και τα μέλη του δ.σ. όπου επισημάνθηκαν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο νησί μας (και στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ρόδου) τα Α.με.Α. τα οποία εξαναγκάζονται να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους για πολλούς λόγους.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν σύλλογος αλλά και σαν αναπηρικό κίνημα είναι πολλά. Το κυριότερο είναι η έλλειψη προσβασιμότητας, σχεδόν παντού στο δομημένο περιβάλλον: στα δημόσια κτήρια, στις παραλίες, στα σχολεία, στα καταστήματα, στα πεζοδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό που ζητάμε είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αποκατάστασης για τα Α.με.Α. αφού, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά στο Νότιο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Φωνιαδάκης.
Αυτό που υπογραμμίστηκε είναι ότι στην Επαρχία Ρόδου, υπάρχουν πάνω από 4.000 Α.με.Α. που αντιμετωπίζουν διάφορα είδη αναπηρίας καθώς ο όρος αφορά μια κατάσταση ‘πολυεπίπεδη’ και δεν περιορίζεται σε αναπηρίες που είναι πάντα εμφανείς.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα Α.με.Α. μπορούν να εργαστούν κι έχουν δικαίωμα στην εργασία. Θα πρέπει κάποιοι να αποδεχτούν τα άτομα αυτά και να τα συμπεριλάβουν στην αγορά εργασίας (αυτό που ονομάζεται ‘συμπερίληψη’ μακριά από στερεότυπα)» -τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η έλλειψη προσωπικών βοηθών κι ενώ υπάρχουν 6500 αιτήσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τα ΚΕΤΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην Ρόδο, υπολειτουργούν –σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άλλες πόλεις της χώρας.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως οι διαδικασίες για να περάσει κάποιο Α.με.Α. από επιτροπή αξιολόγησης, γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι όπως άλλοτε, με φυσική παρουσία.
Κλείνοντας, ο κ. Γαλιάτσος, μέλος του δ.σ., απηύθυνε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας, σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης:
«Σας παρακαλώ πολύ! Σεβαστείτε τις διαβάσεις, τις ράμπες και τις θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν για τα Α.με.Α.!!! Δεν μπορεί να είναι η Ρόδος, η ναυαρχίδα του Τουρισμού και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε! Δεν θέλουμε να μας βλέπουν με οίκτο.
Θέλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες, αλλά να σέβονται την κατάστασή μας», τόνισε ζητώντας την κατανόηση όλων μας –κυρίως μέσα στην πόλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου