Θετικό χαρακτηρίζουν το μέτρο της «βίζας εξπρές» για τους Τούρκους επισκέπτες οι τοπικοί φορείς της Δωδεκανήσου, δηλώνοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των τουριστικών ροών. Το μέτρο που εξαγγέλθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αφορά 10 νησιά συνολικά, τη Ρόδο, τη Σύμη, το Καστελλόριζο, την Κάλυμνο, την Λέρο και την Κω, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, διευκολύνονται οι τούρκοι πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά καθώς δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν στα ελληνικά προξενεία στη Σμύρνη ή στην Κωνσταντινούπολη για την έκδοση βίζας. Πρόκειται δε για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο. Το μέτρο, όπως εξήγησε ο υπουργός, έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών.
«Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα πολύ καλό μέτρο που θα ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία της Ρόδου. Αρκετοί Τούρκοι που μένουν στα παράλια και θέλουν να έρθουν στα νησιά μας, αποφεύγουν να μπουν στη διαδικασία έκδοσης βίζας λόγω του υψηλού κόστους και καθώς θα πρέπει να μετακινηθούν στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη ή σε κάποια άλλη μεγαλύτερη πόλη όπου υπάγονται», δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Η Αδελφοσύνη», κα Μπεϊτζέ Σελαβτζή και συμπλήρωσε ότι: «Οι Τούρκοι είναι ποιοτικοί τουρίστες, τους αρέσουν η διασκέδαση, το φαγητό μας, τα θαλασσινά…
Στην Ελλάδα είναι πλέον πιο προσιτά τα εστιατόρια σε σύγκριση με την Τουρκία και προσελκύουν τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι συνηθίζουν γενικότερα να επισκέπτονται την τοπική αγορά για τα ψώνια τους».
Ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας είπε ότι και πριν κάποια χρόνια είχε εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο μέτρο που ίσχυε μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ τώρα θα έχει 12μηνη ισχύ. Ο κ. Παπακαλοδούκας δεν αποκλείει τις επισκέψεις των τούρκων τουριστών ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα εμπέδωσε γενικώς ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας.
Το μέτρο της βίζας είναι θετικό, ίσχυε ωστόσο και πριν από κάποια χρόνια και απλώς επανέρχεται. Η μόνη διαφορά είναι ότι η θεώρηση της βίζας είχε διάρκεια τριών ημερών και πλέον θα διαρκεί μία εβδομάδα. Επίσης το μέτρο θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τη θερινή περίοδο. Ασφαλώς και θα συμβάλει στην κίνηση των τουριστικών ροών, ακόμη και το χειμώνα. Είναι ένα θετικό βήμα…».
Η κίνηση στη γραμμή
Ρόδος-Τουρκία
Η κίνηση στη γραμμή από το Μαρμαρίς και από τη Φετιγιέ προς τη Ρόδο παρουσιάζει φέτος αύξηση. Συνολικά 243.466 επιβάτες διακινήθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Δεν πρόκειται μόνο για Τούρκους επιβάτες αλλά και Ευρωπαίους, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους στην Τουρκία με μία επίσκεψη στη Ρόδο. Το μέτρο της βίζας αναναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης στη συγκεκριμένη γραμμή, καθώς περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες θα επισκέπτονται τη Ρόδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου διακινήθηκαν στη Γραμμή Ρόδος-Τουρκία 5.646 επιβάτες. Στους επιβάτες αυτούς περιλαμβάνονται και οι τουρίστες που προσέλκυσε η Ρόδος στο πλαίσιο ειδικού χειμερινού προγράμματος το οποίο λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Οι χειμερινοί επισκέπτες συνδυάζουν τη διαμονή τους στη Ρόδο με μία επίσκεψη στην Τουρκία.