Τοπικές Ειδήσεις

Προσωρινή «στάση πληρωμών» σε προμηθευτές του Δήμου Ρόδου

Σε προσωρινή «στάση πληρωμών» προμηθευτών έχουν προχωρήσει από χθες οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ελλείψει επαρκούς ταμειακής ρευστότητας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με δεδομένο ότι οι οικονομικές υπηρεσίες οφείλουν να διατηρούν ως αποθεματικό δύο μισθοδοσίες του προσωπικού αλλά και ότι έχουν προς πληρωμή ληξιπρόθεσμες οφειλές αποφασίστηκε η μερική ικανοποίηση των τελευταίων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ενταλματοποιηθεί και εκκρεμούν προς πληρωμή οφειλές άνω των 6 εκατ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από το μισό.
Επιπλέον, ενώ το οικονομικό έτος βαίνει προς την λήξη του, στον απόηχο του 2023 και με μεγάλη καθυστέρηση θα ψηφιστεί προϋπολογισμός προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομική υπηρεσία και η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του.
Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών αγγίζει το 10% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μετά την προαναγγελθείσα κατάργηση τελών μπορεί να ανέλθει στο 15% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Δήμου Ρόδου τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά έχει ενημερωθεί και η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη και ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν έχει ζητηθεί να μην προχωρήσουν πληρωμές πλην των ληξιπρόθεσμων και άκρως απαραίτητων.
Η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας η οποία επιδεινώνεται και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (υπέρμετρη αύξηση της τιμής του ρεύματος στα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές, μη είσπραξη αναμενόμενων εσόδων, απώλεια αναμενόμενων εσόδων από παραλίες, αύξηση υποχρεωτικών δαπανών κ.τ.λ.) είχε επισημανθεί με επιστολή της προς το Υπουργείο Εσωτερικών από την προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, όπως είχε γράψει η «δημοκρατική».
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου είχε υποβάλει αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης και τυχόν ενεργοποίηση εκ νέου παλαιοτέρων προγραμμάτων χρηματοδότησης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και δικαστικών αποφάσεων.
Η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών κ. Παρασκευή Καλογήρου είχε τονίσει στο ίδιο έγγραφο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ρόδου είναι σε οριακά επίπεδα καθώς ο ταμίας πρέπει να διασφαλίζει τις μισθοδοσίες 2 μηνών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι επί των επισημάνσεων της κ. Καλογήρου έσπευσε να διευκρινίσει και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τάσος Σπανός ότι πρόκειται για μια προσωρινή αδυναμία και να προσθέσει ότι η περιγραφή της προϊσταμένης ήταν «ατυχής».
Πλην όμως από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ως σήμερα διαπιστώνεται ότι τα πράγματα δεν είναι «ρόδινα» και ότι ο κραταιός δήμος «κλυδωνίζεται».
Θυμίζουμε εξάλλου ότι το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ ενώ το «επισφαλές» ποσό (των οφειλών που λόγω παλαιότητας κινδυνεύει να διαγραφεί) ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου