Ειδήσεις

«Παρατράγουδα» πριν και μετά την ορκωμοσία!

Ερώτημα προς τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου απευθύνει ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, προκειμένου να υπάρξει επίσημη γνωμοδότηση για το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους επικεφαλής και σε μέλη των παρατάξεων «Ροδίων Οραμα» και «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» για την απόφασή τους να απέχουν από την ορκωμοσία της Κυριακής.
Ο νόμος δεν δίνει την ευχέρεια στους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους να επιλέξουν την ημερομηνία που θα ορκιστούν ή να αρνηθούν την ορκωμοσία τους στην ημερομηνία που τάσσει ο νέος δήμαρχος, ενώ τίθενται αυστηρά κριτήρια για να θεωρηθούν οι απουσίες δικαιολογημένες.
Ο κ. Χατζηδιάκος σφόδρα ενοχλημένος, αποφάσισε να μην κοινοποιήσει αμέσως το πρακτικό ορκωμοσίας στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπως οφείλει, αλλά να το συνοδεύσει με τη γνωμοδότηση του νομικού τμήματος του Δήμου Ρόδου.
Παρότι συγκεκριμένα είχε καταστεί σαφές ότι δεν προβλέπεται και δεν δικαιολογείται η απουσία των δημοτικών συμβούλων από την ορκωμοσία της Κυριακής, λόγω της εκδόσεως, προσεχώς, της αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου επί των ενστάσεων που ασκήθηκαν από τις παρατάξεις «Ροδίων Οραμα» και «Ροδιακή Δημιουργία» κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών, η παράταξη Καρίκη, πρώτη, με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες δηλαδή πριν την ορκωμοσία, ανακοίνωσε ότι θα απέχει.
«Η εποχή μας, ο ροδιακός λαός και ο τόπος μας, για να προχωρήσει μπροστά, θέλει ανατροπές. Προπάντων δεν δέχεται εκβιασμούς και τετελεσμένα γεγονότα. Καθεστωτικές αντιλήψεις και παλαιοκομματισμοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ζητήσαμε το αυτονόητο. Να υπάρξει σεβασμός της νόμιμης διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη. Να οριστεί ημερομηνία ορκωμοσίας στο Δήμο μας η 31η Αυγούστου, όπως γίνεται και σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας μας, όπου μάλιστα δεν εκκρεμούν ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών. Δε λάβαμε καμία απάντηση. Σήμερα ζητήσαμε ξανά το αυτονόητο. Θα ορκιστούμε την ερχόμενη Παρασκευή. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και ερμηνεία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου και της εντολής του ροδιακού λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ροδίων Οραμα», που κατέθεσε και σχετική αίτηση στο Δήμο Ρόδου με αριθμό πρωτοκόλλου 23.8.2014-92915, αναφέροντας και τα εξής:
«αποδεχόμενοι την εκλογή μας ζητούμε να ορκιστούμε την ημερομηνία που παραπάνω αναφέρουμε (31 Αυγούστου 2014), δηλώνοντας κώλυμα για την ορισθείσα ημερομηνία της 24.8.2014. Οποιαδήποτε άλλη πράξη θα αποτελέσει βάναυση προσβολή του 47% του ροδιακού λαού, που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του, του νόμου και των δημοκρατικών διαδικασιών».
Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε όμοια ανακοίνωση της παράταξης του κ. Γιώργου Υψηλάντη:
«Αποδεχόμενοι την εκλογή μας και την υποχρέωσή μας να αποδώσουμε το νόμιμο όρκο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι αιρετοί εκπρόσωποι του συνδυασμού μας ΡΟΔΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, αιτούμεθα τον καθορισμό εκ μέρους σας ημερομηνίας ορκωμοσίας μεταξύ της 29ης και 31ης Αυγούστου 2014.
Αδυνατούμε με προσωπικό κώλυμα ο καθένας εξ ημών, να παραστούμε στην αυριανή προγραμματισθείσα εκ μέρους σας τελετή ορκωμοσίας και επιπλέον για τους παρακάτω ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους.
Η έκδοση αποφάσεων επί των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κατά του κύρους των εκλογών, δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν επιθυμούμε ως εκ τούτου να νομιμοποιήσουμε δια της παρουσίας μας, ένα αμφισβητούμενο μέχρι σήμερα εκλογικό αποτέλεσμα και δεν επιθυμούμε μέσω της διαδικασίας αυτής να εκβιάσουμε τη δικαιοσύνη στο να ολοκληρώσει το έργο της, ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη, σεβόμενοι απόλυτα την όποια απόφασή της. Η έκδοση ακόμα την 22/8/2014 το απόγευμα, δύο δικαστικών αποφάσεων επί ισάριθμων ενστάσεων, επιβεβαιώνει απόλυτα τον ισχυρισμό μας. Οι αποφάσεις αυτές ανατρέπουν μερικώς έστω το αποτέλεσμα των εκλογών και επιτάσσουν να ορκισθούν και να αναλάβουν καθήκοντα άλλοι κι όχι αυτοί που εκλήθησαν να ορκισθούν. Ανάμεσά τους και υποψήφια του ίδιου σας του συνδυασμού».
Η παράταξη του κ. Υψηλάντη έθεσε θέμα και για τον χώρο της τελετής:
«Σας ζητήσαμε επίσης τον καθορισμό κατάλληλου χώρου για την τέλεση της ορκωμοσίας, καθόσον ο ισχυρισμός σας ότι η πλατεία έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου αποτελεί αυλή του, είναι ατυχής και δεν ευσταθεί. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος».
Στην ορκωμοσία της Κυριακής, σημειώθηκαν διαρροές από την παράταξη Καρίκη. Παρά την άρνηση συγκεκριμένα της παράταξης να ορκιστεί, στην τελετή εμφανίστηκαν και ορκίστηκαν οι κ.κ. Νικόλας Ζαννετάκης και Χαρίκλεια Ζεννετίδη από την τοπική κοινότητα Κατταβιάς, Γιάννης Πατούνας από την τοπική κοινότητα Λαέρμων, Σωτήρης Καραμαρίας από την τοπική κοινότητα Πυλώνας και Ρία Φιλιππάκη από την δημοτική κοινότητα Ρόδου.
Κανείς εκ των υπολοιπών εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων δεν προσκόμισε μέχρι σήμερα δικαιολογητικό, από αυτά που εμπίπτουν στο νόμο, για να δηλώσει κώλυμα.
Από την παράταξη του κ. Υψηλάντη μόνο η κ. Σαρρή Υψηλάντη δήλωσε την απουσία της με αίτηση προσωπικής της αιτιολόγησης.
Ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος (βλέπε σχετικά σελ. 3) δεν άφησε αναπάντητη, στην ομιλία του, την πρόκληση.
«Όταν εγραφα το λόγο μου δεν ήξερα για τις δηλώσεις που έγιναν απο εκείνους που προσέβαλαν τους θεσμούς και δεν ήρθαν. Δεν κατανοούν πως τα δικαστήρια δεν εκβιάζονται. Δεν δικαιολογείται η απείθεια στο νόμο. Ούτε και τώρα θα αναιρέσω όσα είπα για τις συνεργασίες. Στόχος η συνεργασία με τον νέο περιφερειάρχη για να χαράξουμε πορεία ανάπτυξης. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τους διαθέσιμους πόρους. Προτεραιότητα η ανάδειξη του νέου μοντέλου διοίκησης του Δημου, η βελτίωση της εικόνας της πόλης και των κοινοτήτων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που οφείλουμε να παραδώσουμε ανέπαφη στα παιδιά μας. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, των οποίων γίνεται επίκληση, ώστε να μη δοθεί ο όρκος, θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά και να μην είναι γενικοί, αόριστοι ή αναπόδεικτοι. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει αόριστη επίκληση «εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος» ή «ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων», γεγονότα τα οποία δεν αποτελούν αντικειμενικούς λόγους, αλλά υποκειμενικούς, συνδεόμενους με τη βούληση του φυσικού προσώπου.
Ο λόγος αντικειμενικής αδυναμίας θα πρέπει να είναι ένα γεγονός αναπότρεπτου ή ανυπέρβλητου και απρόβλεπτου κωλύματος, συνεπεία του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη πραγματική αδυναμία για να επιμεληθεί των υποθέσεών του αυτοπροσώπως (ΣτΕ 2132/ 2004 και 1135/2000).
Χθες ο κ. Υψηλάντης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Χατζηδιάκου, με αφορμή την τοποθέτησή του, στην ομιλία του:
«Αδυνατούμε πραγματικά να παρακολουθήσουμε τις ρηχές και καινοφανείς αναλύσεις του κ. Χατζηδιάκου περί δημοκρατίας και δημοκρατικού πολιτεύματος, περί σεβασμού των θεσμών και των νόμων. Η δημοκρατία σίγουρα δεν είναι απλά μια διαδικασία που μέρος της αποτελούν οι εκλογές και σίγουρα δεν αποτελεί ορισμό του δημοκρατικού πολιτεύματος ο σεβασμός του όποιου εκλογικού αποτελέσματος, όπως διατείνεται ο κ. Χατζηδιάκος. Η δημοκρατία αντίθετα είναι ουσία και όσοι δεν έχουμε βραχεία μνήμη, θυμόμαστε πάμπολλους λαϊκούς αγώνες υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη βάση ακριβώς της αμφισβήτησης εκλογικών αποτελεσμάτων που είχαν επιτευχθεί με «ανορθόδοξους» τρόπους. Αυτά όμως είναι δύσκολα ή ψιλά γράμματα για κάποιους!
Ας μπούμε όμως στην ουσία. Μίλησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος για δημοκρατικό διάλογο, ως προαπαιτούμενο της σύγχρονης δημοκρατίας. Όταν ο ίδιος όχι απλά δεν επεδίωξε, αλλά και αρνήθηκε τον όποιο διάλογο για τη διευθέτηση ενός τόσο απλού και διαδικαστικού ζητήματος, όπως η διεξαγωγή της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου.
Καταφέρθηκε εναντίον μας, ισχυριζόμενος ότι αμφισβητήσαμε την ετυμηγορία του ροδιακού λαού. Αλήθεια πότε το κάναμε αυτό; Αμφισβητήσαμε μήπως το αποτέλεσμα των εκλογών; Καταθέσαμε μήπως κάποια ένσταση κατά του κύρους των εκλογών; Άλλοι το έκαναν, όχι πάντως η ΡΟΠΟΑΝ! Εμείς αποδεχθήκαμε την εκλογή μας, αποδεχθήκαμε και την υποχρέωσή μας να δώσουμε τον νόμιμο όρκο εντός της νόμιμης προθεσμίας πριν την εγκατάσταση και ανάληψη των καθηκόντων μας.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δύο άλλες παρατάξεις, του κ. Καρίκη και του κ. Χατζηευθυμίου, έχουν αμφισβητήσει ευθέως το κύρος των εκλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκλογή του κ. Χατζηδιάκου, η εκλογή μας, η εκλογή όλων εντέλει, είναι αιρέσιμη. Και εναπόκειται στη δικαιοσύνη, να αποφανθεί επί της αιρεσιμότητας αυτής. Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος, τι κάνει; Εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια που του δίνει ο νόμος (31/8/2014) μήπως και αρθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η αιρεσιμότητα αυτή. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ορκίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.
Εσείς δυστυχώς κ. Χατζηδιάκο, δεν ακολουθήσατε τη φωνή της κοινής λογικής. Επισπεύσατε την οργάνωση μιας φιέστας ορκωμοσίας, που μπορεί ενδεχόμενα να αποδειχθεί κενή περιεχομένου. Εκτός κι αν εσείς γνωρίζετε εκ των προτέρων τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ή επιδιώκετε να τις προεξοφλήσετε ή και να τις εκβιάσετε με το «πάνδημο» και «λαοπρόβλητο» της συγκεκριμένης φιέστας. Κι από πάνω μας κατηγορείτε ότι εμείς προσπαθούμε να επηρεάσουμε ή να εκβιάσουμε τα ελληνικά δικαστήρια. Έλεος!
Η συνήθεια διαστροφής της αλήθειας μπορεί να αποτελεί επαγγελματικό κεκτημένο κάποιων (χούι, το λέει ο λαός), αλλά έχει και όρια!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου