Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994), τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούσαν «σοφό οραματιστή» της Ευρώπης.
Ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ντελόρ υπήρξε ένας ηγέτης με μεγάλη επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς με επιμονή εφάρμοσε πολιτικές που προωθούσαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συνδέοντας τα κράτη-μέλη μεταξύ τους.
Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, που κατέστησε δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).
Υπήρξε επικεφαλής της «επιτροπής Ντελόρ», η οποία πρότεινε τη δημιουργία του ευρώ, του ενιαίου νομίσματος που αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα.
Αυτό επιτεύχθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992.
Σταθμοί στην καριέρα του:
Ο Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας.
Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.
Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.
Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 έως το 1981.
Μέσα από τη διαδρομή του, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οι προειδοποιήσεις για το ευρώ και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα
Στα ενενηκοστά γενέθλιά του, το 2015, ο Ζακ Ντελόρ είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή». Εξ άλλου, από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες: τον οικονομικό και τον νομισματικό. «Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη».
Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα.
Ο Ντελόρ, μέσα από την εμπειρία των 90 του χρόνων είχε δηλώσει τότε: «Αυτό το σύστημα της ευρωζώνης, είναι μη κυβερνήσιμο και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Το 2015 η ελληνική οικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της, ο Ντελόρ είχε επισημάνει -στα λατινικά- την έλλειψη αλληλεγγύης: «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη “affectio societatis” (κοινωνικής στοργής), στην Ευρώπη του σήμερα». Και συμπλήρωνε: «Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου».