Τοπικές Ειδήσεις

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Φρένο» σε σύμβαση ανάθεσης έργου από την ΔΕΥΑ Ρόδου!

«Φρένο» σε σύμβαση ανάθεσης έργου από την ΔΕΥΑ Ρόδου σε εργολαβική εταιρεία για την διάνοιξη γεωτρήσεων ύδρευσης – άδρευσης, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 616.295,95 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και συμβατικής δαπάνης 585.481,15 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), έθεσε με πράξη που εξέδωσε την 21η Δεκεμβρίου 2023 το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 η Διεύθυνση Υδάτων της ΔΕΥΑ Ρόδου εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης την έγκριση μελέτης του έργου με προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενη σε απρόβλεπτα γεγονότα και στον ορισμό τριμελούς επιτροπής για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Ως αιτιολογία για την προσφυγή στην ειδική διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, η Διεύθυνση Υδάτων επικαλέστηκε την κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις Δ.Ε Καμείρου, Αταβύρου, Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Πεταλούδων και Αρχαγγέλου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 18ης Ιουλίου 2023.
Οι εργασίες αφορούσαν στην ανόρυξη 11 υδρευτικών – αρδευτικών γεωτρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε.
Προβλέφθηκε η άμεση αντικατάσταση των κατεστραμμένων γεωτρήσεων καθώς και η διάνοιξη νέων ώστε να υπάρχει άμεση υδροδότηση των πληγεισών περιοχών οι οποίες και αντιμετώπισαν πολύ σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.
Τονίστηκε ότι η έλλειψη νερού κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν σημαντική και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων είναι πλέον κατεπείγουσα ανάγκη προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα υδροδότησης των περιοχών αλλά και να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση οποιοσδήποτε θεομηνίας.
Με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφασίσθηκε η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ εγκρίθηκαν τα συμβατικά τεύχη και η ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του ελεγχόμενου έργου μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης και ορίστηκε η Επιτροπή του Διαγωνισμού.
Κριτήριο ανάθεσης ορίστηκε η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής και σύστημα υποβολής προσφορών με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης.
Προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίστηκε σε οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Την 20ή Σεπτεμβρίου 2023 κλήθηκαν τρείς εταιρείες για να υποβάλουν προσφορά και την 29η Σεπτεμβρίου 2023 ανταποκρίθηκαν και οι τρείς.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανάθεσε το έργο στον έναν που προσέφερε έκπτωση της τάξεως του 5%.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τις πληροφορίες έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τονίζει πως η ανάγκη ανόρυξης νέων γεωτρήσεων υφίστατο πριν την εκδήλωση των καταστρεπτικών πυρκαγιών του Ιουλίου του 2023. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το όλο ζήτημα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αποτελούσαν πάγια ανάγκη της επιχείρησης λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας αλλά και του γεγονότος του πολλαπλασιασμού των αναγκών σε νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κρίθηκε δηλαδή ότι ο ισχυρισμός της άμεσης αποκατάστασης και της ταχύτητας της διαδικασίας με διαπραγμάτευση λόγω της χρονοβόρας επιλογής άλλης διαδικασίας και δη ανοικτού διαγωνισμού είναι αναπόδεικτος, καθόσον μόνη η ενδεχόμενη ταχύτητα που επιτυγχάνεται κατά την ανάθεση δημόσιας σύμβασης με την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν δικαιολογεί την προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία, ούτε παρέχει διακριτική ευχέρεια στην αναθέτουσα αρχή να την επικαλείται κάθε φορά που θεωρεί σκόπιμη την ταχύτερη ανάθεση της σύμβασης.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που διήρκεσε εν τέλει η ελεγχόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τους χρόνους που απαιτούνται σε περίπτωση ανάθεσής του με ανοικτή ή κλειστή διαγωνιστική διαδικασία με σύντμηση προθεσμιών.
Επιπλέον κρίθηκε ότι η έκπτωση που επιτεύχθηκε υπολείπεται ουσιωδώς των ποσοστών έκπτωσης που συνήθως επιτυγχάνονται σε ανοικτούς διαγωνισμούς ανάθεσης παρεμφερών έργων, ενώ η πρόβλεψη για ολοκλήρωσή του εντός διαστήματος 8 μηνών αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι εξαιρετικά κατεπείγον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου