Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και στην προγραμματισμένη για την 9η Ιανουαρίου 2024 συνεδρίασή του θα καθίσουν λόγω ειδικής δωσιδικίας δύο αιρετοί και συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος και ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμψάκος κατηγορείται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση.
Του αποδίδεται ότι στη Μεγίστη, στη θέση «Παρβούτη», την 5η Φεβρουαρίου 2021 και σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν την ημερομηνία αυτή, ως δήμαρχος Μεγίστης, με πρόθεση προκάλεσε υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πράξεις και παραλείψεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις του νόμου 1650/86 ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του και το τότε ισχύον άρθρο 14 του Ν. 4042/2012, δυνάμει του οποίου, η διαχείριση των αποβλήτων έπρεπε να πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον και ιδίως χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος, εκτός των άλλων, και για τα ζώα καθώς και όχληση από τις οσμές (ήδη άρθρο 66 Ν 4819/2021).
Συγκεκριμένα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, με την ως άνω ιδιότητά του, λειτουργούσε τον χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) του Δήμου Μεγίστης, χωρίς να έχει μεριμνήσει ώστε η Υπηρεσία Καθαριότητας του ως άνω Δήμου να προβαίνει σε υγειονομική ταφή των απορριμάτων, δηλαδή σε σύννομη διαχείριση των αποβλήτων κατά τα προεκτεθέντα, αντιθέτως τόσο στις 5 Φεβρουαρίου 2021, όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν την ημερομηνία αυτή, γινόταν καύση των απορριμάτων, με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς από τον προκληθέντα έντονο και δύσοσμο καπνό επηρεάστηκε η ποιότητα ζωής και η υγεία των γύρω κατοίκων και των ζωντανών οργανισμών.
Την 5η Φεβρουαρίου 2021 μάλιστα φέρεται να θανατώθηκε μέρος από τα μελίσσια, ιδιοκτησίας που ήταν τοποθετημένα σε απόσταση 1,5 χλμ. από τον ΧΥΤΑ.
Ειδικότερα, εκ των συνολικών 65 κυψελών θανατώθηκαν τα σμήνη των μελισσών 16 κυψελών, (κάθε κυψέλη αποτελείται από 9.000-10.000 μέλισσες), αξίας περίπου 4.000 ευρώ, ενώ επιπλέον όλες οι κυψέλες των μελισσών ήταν πλέον δύσοσμες, δηλαδή είχαν οσμή καμένου πλαστικού, γεγονός που προκαλούσε περαιτέρω ζημία στην προαναφερθείσα, αφού τούτο επηρέαζε σημαντικά αρνητικά την ποιότητα του μελιού που θα παράγετο.
-Ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος κατηγορείται για παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου, τελεσθείσα δια παραλείψεως.
Του αποδίδεται ότι την 26η Νοεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου της Νισύρου και έχοντας ιδιαίτερη νομική υποχρέωση εκ της ως άνω ιδιότητας, καίτοι γνώριζε ότι:
α) είχε γνωστοποιηθεί στο Δήμο Νισύρου η υπ’ αριθμ. 494 εξ./2014/29-5-2014 έκθεση αυτοψίας επικίνδυνου κτίσματος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Κω, δυνάμει της οποίας τριώροφη οικοδομή που βρίσκετο στην περιοχή «Λαγκάδι» του οικισμού «Μανδράκι» του Δήμου Νισύρου, ήταν κτήριο επικίνδυνο από δομική άποψη προς περαιτέρω κατάρρευσή του και ότι για την αποτροπή του κοινού κινδύνου σε ανθρώπους και στα όμορα ακίνητα, όπως στο ακίνητο ιδιοκτησίας κατοίκου Κω, ήταν απολύτως αναγκαία η εκτέλεση των προτεινόμενων από την άνω υπηρεσία εργασιών αντιστήριξης του κτηρίου, επισκευών ενίσχυσης κ.α. πρωτίστως από τον ιδιοκτήτη του και σε περίπτωση που δεν το έπραττε αυτός, από τον Δήμο Νισύρου και
β) ότι δυνάμει του υπ’ αριθμ. 3099 εξ /21/26-11-2021 εγγράφου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Τμήμα ελέγχου και Ποιότητας Κατασκευών του Δήμου Κω, του είχε γνωστοποιηθεί ότι ο ιδιοκτήτης του προαναφερθέντος επικίνδυνου κτίσματος ήταν εν τέλει άγνωστος και ότι οι υποδεικνυόμενες εργασίες δεν είχαν εκτελεστεί για την άρση της επικινδυνότητάς του, αυτός ενώ είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνήσει για την εκτέλεση από την αρμόδια υπηρεσία όλων των αναγκαίων εργασιών, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την άμεση αποτροπή του ως άνω κοινού κινδύνου για τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονταν πλησίον της επικίνδυνης οικοδομής και τις προαναφερθείσες ξένες ιδιοκτησίες.