Εξέλιπε ο κίνδυνος συγχώνευσης δικαστικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα με άλλες στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάστηκαν με μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη της χώρας κατόπιν πρότασης επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και την μελέτη έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η πολυσέλιδη έκθεση διανεμήθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και διαπιστώθηκε ότι υφίσταται σαφής πρόβλεψη για την εξαίρεση οιασδήποτε πρόβλεψης για αλλαγές στα νησιά!
Σημειώνεται μάλιστα ότι οι διαπιστώσεις, η ερμηνεία και τα συμπεράσματα που εκφράζονται στην έκθεση, όπως τονίζεται στην έκθεση, δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις των εκτελεστικών διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας ή των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν.
Η έκθεση παρουσιάζει συνολικά επτά επιλογές για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων στην Ελλάδα, οι οποίες ομαδοποιούνται θεματικά σε τρεις μεταρρυθμιστικές ροές.
Η πρώτη ροή επικεντρώνεται σε μέτρα που συνεπάγονται ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων, με ή χωρίς ενοποίηση ή ενοποίηση ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών.
Η δεύτερη χρησιμοποιεί την ίδια προσέγγιση, αλλά εστιάζει στην πολύπλοκη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αττικής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες εκεί και κυρίως τα ζητήματα διαχείρισης των δικαστηρίων που απορρέουν από το υπερμεγέθες Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το τρίτο ρεύμα μεταρρυθμίσεων ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς επιδιώκει την ανακατανομή των υποθέσεων και όχι του προσωπικού.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων των ελληνικών πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα στο πλαίσιο του ρεύματος μεταρρύθμισης
Τονίζεται μάλιστα στην έκθεση πως η διενέργεια ενοποιήσεων χωρίς μια αρχική ορθολογική ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω ορισμένες ήδη υπάρχουσες ανισορροπίες του φόρτου εργασίας (π.χ., η συγχώνευση δύο δικαστηρίων που είναι ήδη υπερστελεχωμένα θα δημιουργούσε μια ακόμη πιο υπερφορτωμένη λειτουργία και αντίστροφα, η συγχώνευση δύο δικαστηρίων που είναι υποστελεχωμένα θα επιδείνωνε τον αγώνα τους να αντιμετωπίσουν τον φόρτο εργασίας).
Ομοίως, τα σοβαρά προβλήματα στην Αττική θα επιδεινωθούν μόνο αν ενοποιηθούν τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία χωρίς την ταυτόχρονη εφαρμογή ορισμένων μέτρων διαχείρισης του μεγέθους.
Τονίζεται επιπλέον ότι η Ελλάδα φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της όσον αφορά στην ψηφιοποίηση της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης. Κάθε επιλογή μεταρρύθμισης που συνεπάγεται το κλείσιμο ορισμένων δικαστικών χώρων θα περιόριζε σε κάποιο βαθμό την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις κοινότητες που εξυπηρετούνται από το κλειστό δικαστήριο.
Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού χάρτη να συμβαδίζουν με ενισχυμένες δυνατότητες διεξαγωγής διαδικαστικών πράξεων με ηλεκτρονικά μέσα. Εάν οι δικηγόροι και οι διάδικοι δεν χρειάζεται να παρίστανται φυσικά στο δικαστήριο για τη διενέργεια απλών διαδικαστικών ενεργειών, το κόστος τους θα μειωθεί και θα επηρεαστούν λιγότερο αρνητικά από το ενδεχόμενο κλείσιμο ενός κοντινού δικαστηρίου.
Συνιστάται μια ολιστική προσέγγιση όλων των πτυχών της μεταρρύθμισης του δικαστικού χάρτη.
Σημειώνεται εξάλλου ότι επί των προτάσεων που είχαν διαρρεύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ενώ τα κείμενα δεν είναι δεσμευτικά.
Όπως είπε για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη, υπάρχουν δύο κείμενα, το κείμενο της επιτροπής εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έφτασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαβιβάστηκαν στην ΕνΔΕ.
Και η όποια προσπάθεια, όπως είπε, θα γίνει μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάππα, αναφερόμενη στην επικείμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας είπε ότι υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών. Και προσέθεσε ότι για τις επικείμενες αλλαγές απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων.