Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: Ποιους βάζει στο στόχαστρο για το 2024

Πώς η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής

Η μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αποτελούν ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για το 2024 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πέρα από τις αλλαγές που ήρθαν με το φορολογικό νομοσχέδιο όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το 2024 φέρνει την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την καθολική εφαρμογή του myDATA αλλά και την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

72.000 έλεγχοι για το νέο έτος
Στο σχέδιο δράσης έχουν προστεθεί περισσότεροι από 72.000 φορολογικοί έλεγχοι που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το νέο έτος.

Με βάση απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, έχουν προγραμματιστεί 27.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 25.400 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και  2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου δηλαδή ακίνητα. Επιπλέον, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) θα προχωρήσει σε 16.600 στρατευμένους μερικούς επιτόπιους έλεγχους και τουλάχιστον 885 έλεγχους – έρευνες φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή  με τουλάχιστον το 70% να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Το 75% των ελέγχων  θα αφορά καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω ψηλά στη λίστα του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το 2024 βρίσκονται:

όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς από το νέο έτος θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με  το εισόδημα που αποκτούν να υπόκειται σε ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έτσι θα μπορεί μέσα από διασταυρώσεις εξπρές να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.
αγορά ακινήτων με μετρητά. Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα με μετρητά είναι δηλωμένα στις φορολογικές δηλώσεις των αγοραστών.
Από το «άγρυπνο μάτι» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ δεν θα γλυτώσουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) αλλά και υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης.

Ελεγκτές με κάμερες
Σημαντικός σύμμαχος στο έργο των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ και η σύγχρονη τεχνολογία καθώς όταν οι έλεγχοι θα γίνονται επιτόπου, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν κάμερες. Μάλιστα γι’ αυτό θα είναι ενήμεροι οι ελεγχόμενοι προκειμένου να δηλώσουν αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Ομοίως, κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ με μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή, το υλικό θα διατηρείται για 5 έτη.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου