Ειδήσεις

“Ποδαρικό” με 170.000 ελέγχους από την εφορία – Με κάμερες οι έλεγχοι από φέτος

ΠερισσότεροΙ από 170.000 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν φέτος από την εφορία, η οποία έχει εξοπλιστεί με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν στη διάθεσή τους τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που τους παρέχουν άμεσα στοιχεία των ελεγχόμενων. Το οπλοστάσιο της εφορίας για φέτος μεγαλώνει, ενώ πλέον έχουν απελευθερωθεί εφοριακοί υπάλληλοι από τις εφορίες και έχουν προστεθεί στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Από φέτος οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων θα διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί θα ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στα “MyData”. Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι ελεγκτές εφοριακοί θα ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Ομοίως, μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Στα αρχεία της κάμερας θα μπορούν να ανατρέξουν τόσο οι υπάλληλοι όσο και ο ελεγχόμενος, εάν υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή καταγγελία στη συνέχεια, όπως γίνεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με το VAR. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης καμερών κατά τη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων.

Νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου
Παράλληλα, στο στόχαστρο έχουν μπει από τις διασταυρώσεις των 3,8 εκατομμυρίων ΑΦΜ και περιπτώσεις με πολύ υψηλά ακαθάριστα έσοδα και μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Ήδη τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τις ελεγκτικές αρχές και το προσεχές διάστημα θα κληθούν από την εφορία για εξηγήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, τόσο για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται το χάσμα μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών όσο και για αυτές με μηδενικά κέρδη ή ζημιές, θα ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος.

Οι έμμεσες τεχνικές ενεργοποιούνται:

– Στις περιπτώσεις που δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

– Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

– Εφόσον ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

– Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Έτσι, λοιπόν, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου:

α) Της αρχής των αναλογιών.

β) Της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου.

γ) Της καθαρής θέσης του φορολογούμενου.

δ) Της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.

ε) Του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Έλεγχοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά την πανδημική κρίση έχει χτυπήσει συναγερμό στη φορολογική διοίκηση, η οποία έχει ξεκινήσει την προεργασία μέχρι να λάβει και τα τελικά στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν απομονώσει από τις φορολογικές δηλώσεις τα στοιχεία και τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει όσοι διαχειρίζονται βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αναμένονται τις προσεχείς μέρες και θα διασταυρωθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης έχουν αντληθεί και τραπεζικά δεδομένα προκειμένου να ελεγχθεί πιθανή απόκρυψη εισοδήματος. Οι έλεγχοι επί της ουσίας αφορούν τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αδήλωτες πιστώσεις λογαριασμών, και τα στοιχεία που θα λάβουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Αirbnb. Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο έχουν γίνει αυστηρότερα τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, θα ελεγχθούν:

– Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

– Τα στοιχεία που θα κοινοποιήσουν στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.

– Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.

– Οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου