Συνεντεύξεις

Πάνος Ρήγας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σύντομα την εναλλακτική πολιτική πρόταση»

Ο κ. Πάνος Ρήγας, γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός. Ήταν μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Άγγελου Συρίγου, ενώ μιλάει για τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ‘στοίχημα’ με τις ευρωεκλογές αλλά και τους στόχους του κόμματος, που βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη διευκρινίζει τον ‘οδικό χάρτη’ που θα ακολουθηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημείο αιχμής, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
• Κύριε Ρήγα, να ξεκινήσουμε από τις δηλώσεις του κ. Άγγελου Συρίγου, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο κ. Συρίγος έχει πει δύο πράγματα που αφορούν στη Συνθήκη της Λωζάννης. Το πρώτο είναι ότι αμφισβήτησε μέρος της Συνθήκης συνολικά, αλλά κυρίως το μέρος που αφορά στις μειονότητες. Ήταν η δεύτερη παρατήρηση που έγινε, και μάλιστα σε συνομιλία που είχαμε μαζί, σε τηλεοπτικό κανάλι. Επίσης, μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όλα αυτά, συνολικά, δίνεις το δικαίωμα να ξεκινήσει η αμφισβήτηση από την άλλη πλευρά. Δηλαδή, δικαιώνεις την τουρκική πλευρά –κατά συνέπεια τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν- ο οποίος έχει ήδη αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάννης. Όταν μιλάς για το 97% της Συνθήκης αλλά και για τις μειονότητες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Αφορά στο καθεστώς των μειονοτήτων –αφενός την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, αφετέρου την μειονότητα στην Θράκη που αφορά στο θρήσκευμα. Επειδή η Συνθήκη της Λωζάννης αφορά και όμορα κράτη, εγείρονται και ζητήματα για τα σύνορα των άλλων κρατών –κατ’ επέκταση στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη.
Πρόκειται για μια ‘αναθεωρητική’ αντίληψη που διευκολύνει τις επιδιώξεις Ερντογάν, στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, αποτελεί μείζον θέμα.
Όταν λοιπόν, λες παρωχημένη μια Συνθήκη αφήνεις περιθώρια να αμφισβητηθούν κι άλλα πράγματα. Η Συνθήκη είναι ένα ενιαίο πράγμα, δεν το παίρνεις επιμέρους. Αν δεν είναι λαγός για πράγματα τα οποία έρχονται, ή πρόκειται να έρθουν, ή έχουν συμφωνηθεί, τότε, η Νέα Δημοκρατία πρέπει ευθέως να τον αποβάλει από τους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας, γιατί αν δεν είναι λαγός είναι επικίνδυνος! Πολιτικά και εθνικά.
• Να περάσουμε στα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα με το νέο έτος; Είστε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος;
Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο –κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αφενός μετά τις εθνικές εκλογές, αφετέρου με την αλλαγή ηγεσίας, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα –ενός ανθρώπου του οποίου το πολιτικό στίγμα είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την πολιτική σκηνή της χώρας. Η Ιστορία, θα δει τα επόμενα χρόνια, όταν επικρατήσει νηφαλιότητα, ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και την έσωσε, ουσιαστικά, από την πτώχευση. Έγινε η αλλαγή στην ηγεσία και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, εκλέχθηκε ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Υπήρξε αμφισβήτηση αλλά όχι πολιτική. Και το λέω αυτό, διότι οι αποχωρήσαντες από το κόμμα, είχαν την λογική ότι ‘δεν μου αρέσει το πρόσωπο, έχασα και φεύγω’. Και μέχρι σήμερα, δεν έχουν πει κάτι που να καταδεικνύει πολιτική διαφωνία. Και εν πάση περιπτώσει, στέρησαν τόσο στους εαυτούς τους, όσο και σ’ εμάς, την δυνατότητα να κουβεντιάσουμε πολιτικά μέσα στα όργανα και, αν υπήρξε διαφωνία, να καταγραφεί.
Τώρα πια, έχουμε μπει σε μια τροχιά ανασύνταξης όλων των οργανώσεων του κόμματος. Προτάσσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως με την ακρίβεια, αλλά και τα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας.
Θα παρουσιάσουμε το συνολικό μας πρόγραμμα, με τις προτάσεις μας, ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου μας που θα γίνει τον Φεβρουάριο αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών, που μας αφορούν άμεσα κι έχουν μεγάλη σημασία για εμάς. Απαιτείται να υπάρξει πρόγραμμα που να είναι κατανοητό, υλοποιήσιμο, φερέγγυο και πειστικό στο μέτρο που απαιτείται, για να καταλάβουν οι πολίτες ότι εμείς είμαστε η εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας και με προοπτική για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη μειωμένες προσδοκίες στον κόσμο. Αυτό έχει καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με τα δήθεν επιδόματα, τις δήθεν αυξήσεις και τα διάφορα ‘pass’ που τελικά, λίγοι τα δικαιούνται και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
• Όλα τα στοιχεία δείχνουν, πως η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση, αδυνατεί να την αντιμετωπίσει επί της ουσίας. Την ίδια ώρα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και βεβαίως, οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Είμαστε πιο ακριβή χώρα, σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ. ακόμη και από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη. Εκεί μας έφτασαν. Εμείς έχουμε προτείνει να υπάρξει παρέμβαση στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, αλλά στον ενιαίο φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου. Επίσης, προτείναμε να υπάρξει παρέμβαση και μείωση στον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνον δεν έκανε τίποτε από αυτά, αλλά επιμένει με εμμονικό τρόπο να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Αυτό κάνει μέχρι τώρα και δυστυχώς, δημιουργεί αδιέξοδα στην οικονομία και στην πορεία της χώρας. Έχουμε παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι κυβερνήσεις έκαναν σχετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με αποτελεσματικό τρόπο.
• Μιας και αναφερθήκατε στις ευρωεκλογές, θα είναι ένα crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Προφανώς… υπό την έννοια ότι θα κριθούμε όλοι μας, όπως και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε πολύ καλά και θα αποδείξουμε ότι η χώρα, χρειάζεται μια πολιτική πλειοψηφία που θα είναι σε θέση να αντιδρά στον κατήφορο που οδηγεί την χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
• Ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτος στόχος είναι το συνέδριο, όπως είπατε.
Υπάρχουν ήδη δύο κεντρικά όργανα: η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και η Επιτροπή Προγράμματος. Μόλις θα είμαστε έτοιμοι (περί τα μέσα του Γενάρη) θα έρθει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή και ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η συζήτηση στις οργανώσεις. Θα οδηγηθούμε στην εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του Φλεβάρη και στην εκλογή νέων Νομαρχιακών Οργανώσεων και των Οργανώσεων μελών του κόμματος. Αμέσως μετά το Συνέδριο, με βάση το Καταστατικό μας, προβλέπεται η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από την βάση. Αυτή θα γίνει όμως, μετά τις ευρωεκλογές.
• Για να κλείσουμε, θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτος.
Θα είμαι ειλικρινής. Θέλω να βρω όλο αυτόν τον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να του σφίξω το χέρι. Γιατί μέσα από όλη αυτή την… περιπέτεια και την εσωστρέφεια που περάσαμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι υπάρχει κόσμος που μας πιστεύει. Άρα, είναι στο χέρι μας, να ανατρέψουμε τη δημοσκοπική εικόνα και να δώσουμε, στον κόσμο το πολιτικό μας πρόγραμμα, για την διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Εκεί θα δώσουμε το βάρος την επόμενη περίοδο. Δικαίως υπάρχει από τον κόσμο μια δυσπιστία, αλλά είμαστε αισιόδοξοι!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου