Αίσθηση και ποικίλα σχόλια στο δημοτικό μέγαρο Ρόδου, μεταξύ κυρίως των υπαλλήλων, προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδου Κολιάδη να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την αφαίρεση όλων των καμερών εσωτερικής παρακολούθησης του κτηρίου.
Η τοποθέτηση και επαναλειτουργία καμερών στο δημαρχείο της Ρόδου είχε γίνει αφορμή με την ανάληψη των καθηκόντων της υπό τον κ. Αντώνη Καμπουράκη δημοτικής αρχής να υπάρξει αντίδραση από την συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων ΔΑΣ-ΟΤΑ.
Σημειώνεται ότι επί θητείας του κ. Καμπουράκη ενισχύθηκε και εκσυγχρονίστηκε το σύστημα παρακολούθησης εντός και εκτός του δημοτικού μεγάρου καθώς και στο ιδιαίτερο γραφείο του. Σημειώνεται εξάλλου ότι ο κ. Καμπουράκης έχει πληρώσει από ίδιους πόρους τη δαπάνη εκσυγχρονισμού του συστήματος και ενώ ερωτήθηκε ο κ. Κολιάδης αν επιθυμεί να διατηρήσει τις κάμερες για τις ανάγκες του δήμου δεν απάντησε αρνητικά, αλλά ούτε και επέστρεψε τη δωρεάν στον πρώην δήμαρχο.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΑΣ-ΟΤΑ, αναφέρθηκαν τότε τα εξής:
«Κυκλοφόρησαν φήμες, μετά από αυτοψία αποτελεί και διαπίστωση, πως τοποθετήθηκαν νέες -και ενεργοποιήθηκαν οι παλιές- κάμερες παρακολούθησης στο κτήριο του Δημαρχείου.
Το Δημαρχείο θεωρείται δημόσιος χώρος, αφού κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα προορίζεται για κοινή χρήση.
Όμως για την τοποθέτηση νέων καμερών ή την ενεργοποίηση των παλιών δεν υπάρχει καμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου ούτε βεβαίως ενημέρωση των ίδιων των εργαζομένων. Τι ακριβώς θέλει η δημοτική αρχή; Ποιους, αλήθεια, θέλει να επιτηρήσει;
Υπενθυμίζουμε και στην νέα δημοτική αρχή πως η τοποθέτηση καμερών, η λειτουργία τους για έλεγχο/επιτήρηση/αξιολόγηση του προσωπικού καθώς και η τυχόν επεξεργασία αυτού του υλικού είναι παράνομη και πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.
Η αιτιολογία πως οι κάμερες στις εισόδους-εξόδους του Δημαρχείου είναι τοποθετημένες για τον έλεγχο και την ασφάλεια του κτηρίου, δεν ευσταθεί αφού στο Δημαρχείο υπάρχει προσωπικό ασφαλείας τις νυχτερινές, μη εργάσιμες ώρες.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου αισθάνονται ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους και συκοφαντούνται άδικα, ενώ προσφέρουν με υπευθυνότητα και πολλές φορές με αυταπάρνηση την εργασία τους σε αποδεκατισμένες υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού. Όποιος εισέρχεται στο Δημαρχείο, εκτός ωραρίου ή ως “εξωτερικός συνεργάτης” π.χ. κλειδαράδες, υδραυλικοί κλπ, εισέρχεται με την συγκατάθεση της δημοτικής αρχής και είναι ενδεχομένως παράνομη, εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση με το Δήμο. Αποτελεί εξάλλου μια μορφή ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αφού το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η περαιτέρω παράδοσή τους στους εργολάβους.
Η αυταρχικότητα και η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη” δε θα περάσει. Σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου καλούμε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να λειτουργήσει καμία κάμερα σε χώρο εργασίας, να τις ξηλώνουν άμεσα και να το καταγγείλουν στο σωματείο. Μόνο η συσπείρωση σε αγώνες πιο δυναμικούς και πιο αποφασιστικούς μπορεί να αντιπαλέψει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να μην συμβιβαζόμαστε με δουλειά χωρίς δικαιώματα».
Η απόφαση για την λειτουργία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο δημαρχείο είχε ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ανατέθηκε στην Διεύθυνση Πληροφορικής να κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού!
Είχε μάλιστα προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να υπάρχει τυπική έγκριση της λειτουργίας των καμερών, που αποσκοπούν, στην αποτροπή συνεχών φαινομένων καταστροφών και βίας.
Η δημοτική αρχή επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε αποτέλεσμα σε κάθε άλλο μέτρο που ελήφθη, μεταξύ αυτών και η ύπαρξη φύλακα, ο οποίος όμως δεν ήταν δυνατόν να φυλάσσει μόνος του το δημοτικό μέγαρο τις βραδυνές ώρες.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2011 επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις κάμερες.
Σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής Καμπουράκη, ο πρώην δήμαρχος είχε αναφερθεί στο όλο ζήτημα και είχε τονίσει ότι τις κάμερες, τις βρήκε στο δημαρχιακό μέγαρο από το… 2013!
«Κάποιος με θεωρεί ‘ματάκια’… ίσως δεν γνωρίζει ότι αυτές υπάρχουν από το 2013. Εμένα, μου έκαναν διάρρηξη στο σπίτι μου και μου πήραν τα πάντα Μεγάλη Παρασκευή 2013 –κυρίως τις προσωπικές μου αναμνήσεις…», ανέφερε.