Ελέγχονται 15 μέλη της επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων
Ποινική διάσταση προσέλαβε το θέμα της ποιότητας του νερού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που είχε το πρώτον έρθει στην επικαιρότητα τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας και την υποβολή ερώτησης στον τότε υπουργό Υγείας από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου τον Μάρτιο του 2024 15 άτομα (ιατρούς, διοικητικό προσωπικό και διοικητή) για τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από κοινού και της έκθεσης (εν ευρεία εννοία) από κοινού.
Το κλητήριο θέσπισμα θα προσβληθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου από συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων και αρμοδίως θα κριθεί αν συντρέχουν προϋποθέσεις απαλλαγής όλων ή ορισμένων εκ των κατηγορουμένων κι αν η δίκη θα διεξαχθεί η όχι.
Στην υπόθεση που απέκτησε ποινική διάσταση οι 15 κατηγορούμενοι φέρονται από τον Νοέμβριο του 2020 ως και τον Ιούλιο του 2022 ως μέλη επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, ενώ είχαν ενημερωθεί με εγκυκλίους αλλά και έγγραφα της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας δεν έλαβαν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να καταστεί ασφαλής η ύδρευση του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και για να μην εκτεθούν ασθενείς στην νόσο των λεγεωναρίδων.
Φέρονται ειδικότερα να όφειλαν να αναθέσουν την μελέτη του κυκλώματος για να διαπιστωθεί σε ποια τμήματα είχε σχηματιστεί βιομεμβράνη, πού υπήρχε στασιμότητα νερού και διαρροές που μπορούν να δημιουργήσουν εστίες στάσιμου νερού αλλά και να έχουν προβεί σε τακτικές και στοχευμένες δειγματοληψίες.
Τον Νοέμβριο του 2020 και τον Ιούλιο του 2022 ανιχνεύτηκε legionella.
Την 9η Φεβρουαρίου 2017 υποβλήθηκε στην Βουλή ερώτηση καθώς έπειτα από τη διαπίστωση ότι το νερό του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου μύριζε μούχλα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος, στις 11 Νοεμβρίου 2016, από το Τμήμα Περιβ. Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου. Στα αποτελέσματα βρέθηκαν ανεπίτρεπτα υψηλές ποσότητας Αεριογόνου Ψευδομονάδας.
Είχε τονιστεί στην ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Οικονόμου, πως είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους μικροοργανισμοί να βρίσκονται σε υδρευτικά συστήματα νοσοκομείων καθώς η υψηλή ανθεκτικότητα της Αεριογόνου Ψευδομονάδας στα περισσότερα από τα συνηθισμένα αντιβιοτικά την καθιστά αρκετά επικίνδυνη, ειδικά σε άτομα με ήδη επιβαρυμένο ανοσοποιητικό. Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι η συγκεκριμένη ψευδομονάδα προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις στους ασθενείς με ινοκυστική νόσο, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς καθώς και σε χρόνιους πνευμονοπαθείς όπου προκαλεί κυρίως πνευμονία.
Αν και τέθηκε σε «καραντίνα» το Νοσοκομείο, σε δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016, τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά καθώς η ψευδομονάδα δεν είχε καταφέρει να εξαλειφθεί.
Σε απάντησή του ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, επιβεβαίωσε το πρόβλημα της ανίχνευσης μικροοργανισμών στο νερό του νοσοκομείου της Ρόδου.
Τον Ιανουάριο του 2017 διαπιστώθηκε εκ νέου το πρόβλημα από άλλο έλεγχο.
Η PS. Aeruginosa είναι ανθεκτικό βακτήριο, συνήθως παρούσα σε βιοφίλμ (μικτοί πληθυσμοί βακτηρίων προσκολλημένοι σε συγκεκριμένες επιφάνειες εντός του συστήματος νερού).
Αν και η πλειοψηφία των βακτηρίων είναι παγιδευμένα μέσα σε βιοφίλμ, το βιοφίλμ μπορεί να δημιουργεί συνεχώς βακτήρια που απελευθερώνονται ως ελεύθερα επιπλέοντα κύτταρα.
Χάρη στην ικανότητά της να αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα και με απλά θρεπτικά υλικά και εξαιτίας της ικανότητάς της να είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά και απολυμαντικά βρίσκεται συνήθως σε διάφορα μέρη του νοσοκομειακού περιβάλλοντος όπως νεροχύτες, αποχέτευση, βρύσες, ιατρικός εξοπλισμός και μέσα καθαρισμού.
Την 13η Φεβρουαρίου 2017 η τότε διοίκηση του νοσοκομείου απέστειλε αίτημα για έλεγχο του πόσιμου νερού στο Τμήμα Υγείας της Περιφέρειας και τόνισε με ανακοίνωσή της ότι από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ελήφθησαν όλα τα προταθέντα μέτρα όπως: θερμικό σοκ, υπερχλωρίωση, αλλαγή της επιλήψιμης παροχής κ.α. και τόνισε ότι το ανιχνεύσιμο μικρόβιο δεν προκαλεί λοίμωξη από το πεπτικό.
Μάλιστα, τότε η Διοίκηση του Νοσοκομείου επιφυλάχθηκε παντός νομίμου δικαιώματός της σε σχέση με την ηθική βλάβη που υφίσταται το Νοσοκομείο και την διασπορά ειδήσεων που προκαλούν τον πανικό στους πολίτες.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Δ. Θανασιά.