Τοπικές Ειδήσεις

Θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας

Τα ζητήματα της Υγείας και των Συγκοινωνιών θα πρέπει να προταχθούν από τη νέα περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κ. Νικηφόρος Παπανικόλας.
Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν προβλήματα ήσσονος σημασίας, αλλά πρέπει να προταχθούν ζητήματα που αφορούν στα προβλήματα του τόπου όπως η πολιτική προστασία και οι υποδομές –ακόμη κι αν αυτά ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της περιφερειακής αρχής, αφού κρίνονται απολύτως αναγκαία για τους νησιώτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικόλας είπε τα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους όσους έχουμε εκλεγεί στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Ο θεσμός από μόνος του, έχει ένα κύρος το οποίο –κατά την ταπεινή μου άποψη- είναι πολύ αναβαθμισμένο, σε σχέση και με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου μπορούμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά και να είμαστε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι (από αυτό που του έχει επιφυλάξει ο κυρίαρχος λαός) χρήσιμοι για τον τόπο μας.
Η περιφερειακή αρχή ξεκινάει μία τρίτη θητεία κι εμείς, στο ξεκίνημα αυτό, ευελπιστούμε να είναι η πιο παραγωγική. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε αυτό, επειδή η δική μας παράταξη από την θέση της μείζονος μειοψηφίας, έχει αυξημένη ευθύνη μετά την εκλογή των οργάνων.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε την αντιπροεδρία στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ καταφέραμε και εκλέξαμε τρία μέλη στην (νέα) περιφερειακή επιτροπή, χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση από κάποια άλλη δύναμη της μειοψηφίας. Εμείς θέλουμε να παράξουμε ουσιαστική και παραγωγική αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι στα κρίσιμα ζητήματα και σε όσα εμείς θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για το καλό του τόπου, θα είμαστε αρωγοί και θα τα υπερψηφίζουμε. Αν θεωρούμε ότι η περιφερειακή αρχή κινείται ενάντια στα συμφέροντα των νησιών και των νησιωτών (υπό το δικό μας πρίσμα) θα είμαστε απέναντι. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η στάση μας, θα είναι αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη. Μπορεί να μην είμαστε ‘αξιωματική αντιπολίτευση’ (όπως στο εθνικό κοινοβούλιο) αλλά στην ουσία, φέρουμε αυτή την ευθύνη. Δηλαδή, έχουμε την υποχρέωση να λειτουργούμε ως περιφερειακή αρχή εν αναμονή.
Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι σε ό,τι λέμε γιατί το κομμάτι της συνέπειας είναι πολύ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο».
Σε ερώτηση, ποια ζητήματα θα προτάξει η δική του παράταξη, ο κ. Παπανικόλας δήλωσε:
«Επειδή προερχόμαστε από μία παράταξη η οποία έχει δημοκρατικές καταβολές, συγκεκριμένη ιδεολογία και ιστορία, κυρίαρχο για εμάς, είναι το ζήτημα της Υγείας στα νησιά. Βέβαια, η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας, γίνεται από το κράτος αφού δεν είναι άμεση αρμοδιότητα της ΠΝΑι.
Η περιφερειακή αρχή όμως, αρέσκεται να διαφημίζει συνεχώς το γεγονός ότι κάνει πράγματα παραπάνω από αυτά που της αναλογούν, χωρίς να έχει ενδοιασμούς να υπερβεί τις αρμοδιότητές της. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο, είναι ένα όργανο το οποίο θα μπορέσει να παράξει πολιτικό λόγο και να επηρεάσει με τον δικό του τρόπο τόσο τους φορείς, τους άλλους βαθμούς όσο και το κεντρικό κράτος. Εκτός από τα θέματα της Υγείας, είναι και το ζήτημα των Συγκοινωνιών λόγω της νησιωτικότητας. Δεν είμαστε μια ηπειρωτική περιφέρεια και όπως είναι γνωστό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι νησιώτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα μετακίνησης.
Πολύ σημαντικό παραμένει το ζήτημα των υποδομών, καθώς πολλά νησιά σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο καθώς δέχονται μαζικό τουρισμό. Άρα, οφείλουμε και εμείς σαν ΠΝΑι αλλά και το κεντρικό κράτος, να επενδύουμε και στις υποδομές. Εξαιρετικά σημαντικά (διότι δεν υπάρχουν προβλήματα ήσσονος σημασίας) παραμένουν τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας.

Η Ρόδος είχε την ατυχία να βιώσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023. Θέλουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην ξαναζήσει κανένα νησί μια παρόμοια τραγωδία και αντίστοιχα, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να υπάρχει ασφάλεια απέναντι στα καιρικά φαινόμενα….».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου