Τοπικές Ειδήσεις

Το πρώτο crash test για τις σχέσεις Κολιάδη με την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι εκλογές στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι καν υποψήφιος

Το πρώτο crash test για τις σχέσεις της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Ρόδου και προσωπικά του νέου δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη με την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με τους λοιπούς δημάρχους και δημοτικές αρχές των μελών της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου αναμένεται σύντομα με την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού της συμβουλίου αλλά και των εκπροσώπων στην Κ.Ε.Δ.Ε..
Αναμένεται ειδικότερα σύντομα η έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τον χρόνο που θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων για την εκλογή των αντιπροσώπων τους, καθώς αρχικώς προβλεπόταν ως την 16η Ιανουαρίου και αναμένεται να μετατεθεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Οι εκλογές στην Π.Ε.Δ. τοποθετούνται μεταξύ 15 – 20 Φεβρουαρίου 2024 και ο Αλέξανδρος Κολιάδης ως δήμαρχος Ρόδου θεωρητικά είχε το προβάδισμα.
Πληροφορίες όμως θέλουν την Νέα Δημοκρατία να προσανατολίζεται στην στήριξη δημάρχου που έχει ταυτιστεί με το κόμμα, ενώ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές οι προθέσεις του κ. Κολιάδη.
Στην Νέα Δημοκρατία θεωρούν ειδικότερα ότι μια εκλογή Κολιάδη στην συγκεκριμένη θέση θα αποδυνάμωνε το κόμμα καθώς τυχόν νίκη του με την ανοχή ή και στήριξή της θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια να την καρπωθεί.
Σημειώνεται εξάλλου ότι στενοί συνεργάτες του νέου δημάρχου προέρχονται από την αριστερά και την κεντροαριστερά, ενώ ο ίδιος υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της παρατάξεώς του.
Πιθανολογείται μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για «άρση επιφυλάξεων» και «συμφωνίες» με τη Νέα Δημοκρατία στις φετινές εκλογές στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου οι δήμαρχοι δεν θα πάνε στην κάλπη με ενιαίο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.
Δεν θα πρέπει εξάλλου να αποκλείεται και υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Eξάλλου, στην γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. η πλειοψηφία του κ. Κολιάδη έχει το 1/6 του συνόλου των συνέδρων.
Mια καλή λύση θεωρούν αντικειμενικοί παρατηρητές για την παράταξη του κ. Κολιάδη θα ήταν να προτάξει υποψηφιότητα του κ. Βάιου Καλοπήτα, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα είχε καλύτερη τύχη στην ΚΕΔΕ.
Η ΓΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από 125 μέλη (34 δημάρχους + 91 εκπροσώπους – δημοτικούς συμβούλους).
Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου είναι (με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο) 21μελές και αποτελείται από 13 δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους.
Η εκλογή αυτή γίνεται κατά συνδυασμούς, μη επιτρεπομένων των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που έχει συσταθεί με το ΠΔ 75/2011 και προήλθε από την συνένωση των 2 πρώην Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Έχει ως μέλη της 34 Δήμους (νησιά) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Η περιφέρεια διαιρείται σε 13 περιφερειακές ενότητες, περισσότερες από οποιαδήποτε περιφέρεια στη χώρα, στις οποίες υπάγονται οι 34 δήμοι της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου