Πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής Ρόδου, βρίσκεται το θέμα με τα ελάφια που αντιμετωπίζει το νησί καθώς και τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα. Αφενός επειδή και τα δύο είδη, προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, αφετέρου επειδή πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους και βεβαίως, να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Μιλώντας προς την ‘δημοκρατική’ ο νέος αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου & Πρωτογενούς Ανάπτυξης κ. Θωμάς Κώστας, ξεκαθάρισε πως η δημοτική αρχή συμφωνεί, κατ’ αρχήν, με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (και συγκεκριμένα από τον ομόλογό του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη) και τους δύο προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Γενναδίου και Απολλώνων κ.κ. Σταύρο Ακκούρη και Μάκη Λαγογιάννη, με τους οποίους είχε και συνεργασία επ’ αυτού:
«Κατά την άποψή μου, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Παρά να κάνουμε περιφράξεις σε διάφορες περιοχές, είναι καλύτερο να δημιουργηθούν πάρκα. Όσες περιφράξεις κι αν γίνουν, τα ελάφια θα βρουν διέξοδο. Είναι πολύ καλύτερη η λύση με τα πάρκα. Υπάρχει μια μελέτη που αναφέρεται στον πληθυσμό αλλά φαίνεται πως οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς εγκαταλείπονται ολόκληρες περιοχές στη Ρόδο ενώ οι αγρότες και παραγωγοί, αποχωρούν από τον Πρωτογενή Τομέα –λόγω του κόστους από τις τεράστιες ζημιές που υφίστανται. Οι αποζημιώσεις, δεν είναι λύση. Και βέβαια, καθυστερούν πολύ. Ακόμη όμως κι αν δίδονται αποζημιώσεις, γιατί να χάνεται η παραγωγή; Οι αγρότες θέλουν την παραγωγή τους και όχι να περιμένουν τις αποζημιώσεις χωρίς να κάνουν τίποτα».
Ο αντιδήμαρχος, ανέφερε ότι κάποιες περιοχές στην Ρόδο, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ελάφια και κάποιες άλλες με τα αιγοπρόβατα που είναι ανεπιτήρητα.
«Στη Νότια Ρόδο και στην Ενότητα Αταβύρου, τα περισσότερα προβλήματα στις καλλιέργειες, τα δημιουργούν τα ελάφια, ενώ σημειώνονται και πολλά τροχαία ατυχήματα.
Ωστόσο, επειδή είναι ένα εμβληματικό και πολύ αγαπητό ζώο για όλους εμάς τους Ροδίτες, οφείλουμε να βρούμε λύση για να το προστατέψουμε. Τα πάρκα είναι μια πολύ καλή λύση. Οι περιφράξεις δεν επαρκούν. Τα ελάφια τώρα πια, κατεβαίνουν στους οικισμούς -με συνέπεια να κινδυνεύουν και τα ίδια. Γι αυτό πρέπει να δοθεί οριστική λύση για να προστατευτεί (και να ελεγχθεί) ο πληθυσμός τους. Βασικός στόχος όλων μας, παραμένει η προστασία των ελαφιών –αλλά και των ανθρώπων από τα τροχαία και των καταστροφών που δημιουργούνται στις καλλιέργειες. Το υπουργείο συμφώνησε με την πρότασή μας και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια και την Διεύθυνση Δασών. Την δράση αυτή, χρηματοδοτεί με προγραμματική σύμβαση εξ ολοκλήρου, το αρμόδιο υπουργείο».
Σημειώνεται πως το θέμα της αδέσποτης και ανεπιτήρητης βόσκησης των αιγοπροβάτων, είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου που θα προχωρήσει στην συγκρότηση συνεργείων για να αιχμαλωτίζουν τα ζώα τα οποία θα οδηγούνται στα σφαγεία για να διατίθενται σε ιδρύματα του νησιού.
Υπενθυμίζουμε ότι τα προτεινόμενα πάρκα, θα δημιουργηθούν πέριξ του Φράγματος Γαδουρά (μία περιοχή η οποία ανήκει στην ΠΝΑι και την παραχωρεί γι’ αυτό τον σκοπό), ενώ προτείνονται περιοχές στη Νότια Ρόδο, περιοχή μεταξύ Ψίνθου και Απολλώνων κ.ο.κ. Ωστόσο, θα χωροθετηθούν από τον Δήμο Ρόδου με πιο σαφή κριτήρια.
ΑΝΤΕ ΠΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ?
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΕΝΦΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ AΛΛΑ ΝΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΛΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ !
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !!! ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΤΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.