Άρθρο της υπουργού Τουρισμού. ‘Ολγας Κεφαλογιάννη στο Reporter.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2023
Παρά την αλληλουχία πρωτόγνωρων διεθνών κρίσεων και προκλήσεων της πρόσφατης περιόδου, ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει ανθεκτικότητα και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.
Τα θετικά αποτελέσματα για το 2023, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τα έσοδα, επιβεβαιώνουν την δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα μας, και τη θέση που κατέχει ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ωστόσο, η Πολιτεία, οι φορείς και το ανθρώπινο κεφάλαιο του τουρισμού, οφείλουμε ασφαλώς να κοιτάζουμε πέρα από τις επιδόσεις μιας συγκεκριμένης περιόδου και να μεριμνούμε για μακροπρόθεσμα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη. Με δεδομένο το έντονα ανταγωνιστικό παγκόσμιο ταξιδιωτικό τοπίο που εξελίσσεται διαρκώς, το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί βάσει κυβερνητικού σχεδιασμού, μία πολιτική που απαντά στις σύγχρονες και σύνθετες προκλήσεις.
Δημιουργούμε τις συνθή – κες, για μία νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί ασφαλώς κύρια προτεραιότητα, με παράλληλη όμως εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, με μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό κεφάλαιο και για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας των προορισμών. Με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, στοχεύουμε λοιπόν στο να συνθέσουμε ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο στο διεθνές περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί, μεταξύ άλλων, στρατηγική επιλογή μας να συμπεριλάβουμε τις τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό.
Για την αποδοτικότερη διαχείριση και προβολή των επιμέρους προορισμών της χώρας μας, προωθούμε την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, όπως και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Με το νόμο 5061/2023, θε – σμοθετήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο συγκαλείται από τον Υπουργό Τουρισμού και συμμετέχουν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων για θέματα όπως ο σχεδιασμός της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στις επιμέρους περιφέρειες. Επιπλέον, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και προβολής των προορισμών της χώρας, στηρίζουμε τη δημιουργία ενός νέου προτύπου διακυβέρνησής τους. Μέσω έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), προχωράμε στη δημιουργία συνθηκών για τη σύσταση των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί και η εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ενώ σχεδιάζεται και η τροποποίηση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που αφορά σε προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, ως μέρος της δέσμης πρωτοβουλιών για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και βεβαίως την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, επεξεργαζόμαστε την εισαγωγή πλαισίου για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών, όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι ιαματικές πηγές.
Βεβαίως, πέρα από τις παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για την υλοποιηση έργων που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται έργα αναβάθμισης υποδομών ορεινού τουρισμού, καθώς και έργο που αφορά στην αναβάθμιση λειτουργίας των τουριστικών λιμένων, με σκοπό την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού.
Ένα επιπλέον έργο αφορά στην ανάπτυξη υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας, ενώ έχουν επίσης δρομολογηθεί και έργα για την προώθηση δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο καταδυτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.
Με σκοπό την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να συμβαδίζει απόλυτα με τη σύγχρονη ταυτότητα Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, έχουν προγραμματιστεί επίσης δράσεις για την ενίσχυση της ειδίκευσης και επανειδίκευσης στον τομέα του τουρισμού.
Προς την υλοποίηση τέλος του κεντρικού μας στόχου για ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έχει μεταξύ άλλων, δρομολογηθεί δράση, επίσης με πόρους του ΤΑΑ, που στοχεύει στην ακόμα πιο ποιοτική και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών μας. Αφορά σε έργα όπως η δημιουργία ψηφιακού τουριστικού χάρτη, αλλά και διαδικτυακής πύλης που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου portal visitgreece.gr.
Μέσω λοιπόν των δράσεων αυτών μεριμνούμε για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την περαιτέρω αναβάθμιση του brand Ελλάδα και αναδεικνύουμε τα χαρακτηριστικά διαφοροποίησής του για τα επόμενα χρόνια. Με προσήλωση στον σχεδιασμό μας, αλλά και με τη συμβολή φορέων, επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, στοχεύουμε τελικά σε μία τουριστική ανάπτυξη που θα αφορά ολόκληρη τη χώρα. Σε μία ανάπτυξη της οποίας τα οφέλη θα μοιράζονται στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες ισόρροπα, δίκαια και ανταποδοτικά
Πηγή: Reporter.gr