Ρεπορτάζ

Παρατάθηκε ως τον Αύγουστο του 2024 η προσωρινή κράτηση Σύρου διακινητή μεταναστών

Την παράταση της προσωρινής κράτησης ενός 38χρονου Σύρου διακινητή μεταναστών μέχρι την 12η Αυγούστου 2024 αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Ο καγηγορούμενος την 12η Αυγούστου 2023 με την ιδιότητα του κυβερνήτη ταχύπλοου πνευστού σκάφους, χρώματος γκρι, μήκους περίπου έξι μέτρων, εκκινώντας από την πόλη Φετιγιέ της Τουρκίας, κατελήφθη στη Ρόδο και συγκεκριμένα σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά αυτής να μεταφέρει από την Τουρκία στην Ελλάδα, 13 πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, άπαντες υπήκοοι Συρίας.
Προέκυψε ότι η ανωτέρω πράξη τελέστηκε εκ κερδοσκοπίας καθόσον τα μεταφερόμενα πρόσωπα έδωσαν για τη μεταφορά τους χρηματικό αντίτιμο ανερχόμενο στο χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ, αλλά και κατ’ επάγγελμα, δεδομένου ότι είχε σκοπό πορισμού εισοδήματος.
Έτι περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι τo σκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με σωσίβια για τα μεταφερόμενα πρόσωπα, οι επιβαίνοντες σε αυτό ήταν υπεράριθμοι για τη χωρητικότητά του, όπως τούτο προκύπτει από την εισαχθείσα εντός της δικογραφίας φωτογραφία του πλωτού μεταφορικού μέσου.
Ακόμη, ο κατηγορούμενος στερούνταν γνώσεων ναυσιπλοΐας και δεν είχε εμπειρία σχετική με τον χειρισμό και τη διακυβέρνηση θαλάσσιου σκάφους.
Επιπλέον, το παραπάνω σκάφος στερούνταν ναυτιλιακών εγγράφων, φώτων ναυσιπλοΐας, σωστικών και πυροσβεστικών μέσων και του προβλεπόμενου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Εξάλλου, όταν εντοπίστηκε αυτό από το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και επιχείρησε να διενεργηθεί νομότυπος έλεγχος, ο κατηγορούμενος προκειμένου να διαφύγει ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.
Ο κατηγορούμενος τόσο στην προανακριτική του απολογία όσο και στην απολογία του ενώπιον του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις, αποδεχόμενος μονάχα την πράξη της παράνομης εισόδου στη χώρα, δηλώνοντας ότι ετύγχανε απλώς ένα από τα μεταφερόμενα πρόσωπα και ότι ανέλαβε μεν την πλοήγηση του σκάφους, ωστόσο τούτο έλαβε χώρα, όταν αποχώρησε ο αρχικός οδηγός. Πλην, όμως, οι παρανόμως εισελθόντες μεταφερόμενοι, όπως προκύπτει από ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις τους, αναγνώρισαν τον κατηγορούμενο ως τον χειριστή του σκάφους, ενώ και η περιγραφή αυτών ως προς το πρόσωπο του οδηγού-κυβερνήτη συμπίπτει με την επιδειχθείσα σε αυτούς φωτογραφία του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου