Τοπικές Ειδήσεις

Επιδικάστηκε αποζημίωση σε μισθωτές ακινήτου για προσβολή της προσωπικότητάς τους από εκμισθωτές στο facebook

Mε απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών) έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή αποζημίωσης λόγω προσβολής προσωπικότητας που άσκησαν δύο κάτοικοι της Ιαλυσού κατά δύο κατοίκων της Παστίδας.
Την 1η Αυγούστου 2020 η πρώτη εναγόμενη εκμίσθωσε στον πρώτο ενάγοντα ένα αστικό ακίνητο, πλήρως επιπλωμένο, σε άριστη κατάσταση, για να το χρησιμοποιήσει ως οικογενειακή κατοικία για τον ίδιο, την δεύτερη ενάγουσα – σύζυγό του και τα δύο ανήλικα τέκνα τους, έναντι μηνιαίου μισθώματος 500 ευρώ με διάρκεια εξαετή.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2021 οι ενάγοντες αποχώρησαν αίφνης από το μίσθιο, χωρίς να προηγηθεί παράδοση αυτού στην μισθώτρια.
Το δε μίσθιο κατά την αποχώρησή τους έφερε σημαντικότατες φθορές στον εξοπλισμό του και στο ίδιο εσωτερικά και εξωτερικά, βγαλμένες πόρτες, σπασμένα πλακάκια, γραμμένους τοίχους, σπασμένα πράγματα, ακαταστασία, σκουπίδια και ακαθαρσίες, ενώ είχαν αφαιρεθεί από το μίσθιο μέρος της επίπλωσης, σερβίτσια και μαχαιροπίρουνα, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτούνταν δαπάνη 5.000 ευρώ κατά προσέγγιση.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τις φθορές αυτές, προκάλεσαν οι ενάγοντες κατά την διαμονή τους σε αυτό, για τις οποίες παράλληλα εκκρεμεί ποινική διαδικασία, με καταδίκη πρωτοδίκως του πρώτου ενάγοντος, ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία σε βάρος αμφοτέρων των εναγόντων για υπεξαίρεση από κοινού, καθώς οι εναγόμενοι στράφηκαν ποινικά εναντίον τους.
Στις 15 Φεβρουαρίου, στον λογαριασμό στο διαδικτυακό μέσο «Facebook» του δεύτερου εναγόμενου, αναρτήθηκε κείμενο και φωτογραφίες των εναγόντων προς δημόσια διαπόμπευση τους. Στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, σε λογαριασμό στο διαδικτυακό μέσο Facebook τον οποίο διαχειρίζονται από κοινού οι εναγόμενοι αναρτήθηκε κι άλλο κείμενο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αναρτήσεις αυτές, είναι δυσφημιστικές και εξυβριστικές, για τις οποίες οι εναγόμενοι δεν επικαλούνται άρση του άδικου χαρακτήρα τους από δικαιολογημένο ενδιαφέρον ή άλλη ανάλογη περίπτωση και είναι ξεκάθαρος ο σκοπός προσβολής και δημόσιου εξευτελισμού των εναγόντων σαν απάντηση στην ζημία που τους προξένησαν οι τελευταίοι, υποκινούμενος ωστόσο από δικαιολογημένη αγανάκτηση λόγω της προηγηθείσας ανάρμοστης συμπεριφοράς τους, που, πάντως, συνιστά ελαφρυντική περίσταση και όχι λόγω άρσης του άδικου χαρακτήρα της πράξης τους.
Συνοψίζοντας, με τις ως άνω αναρτήσεις τους οι εναγόμενοι δημιούργησαν την εντύπωση σε όσους είχαν πρόσβαση στους ανωτέρω λογαριασμούς τους στο διαδικτυακό μέσο «Facebook», ότι οι ενάγοντες είναι άνθρωποι παραβατικοί, μη σεβόμενοι τις συμφωνίες τους, ακραία καταστροφικοί και βρώμικοι.
Επίσης, φέρονται να έκαναν χρήση εκφράσεων που δύνανται να προσβάλουν την τιμή άλλου και έγιναν με αυτόν τον σκοπό, είναι ως εκ τούτου εξυβριστικοί
Το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους εναγόμενους να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος το ποσό των 2.000 ευρώ σε έκαστο των εναγόντων, με τον νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής.
Τους ενάγοντες εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μανώλης Ζέζιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου