Τηλεκπαίδευση οφείλουν να κάνουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Αυτό τόνισε χθες το υπουργείο Παιδείας με εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τα σχολεία και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μάλιστα, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι απουσίες των μαθητών από τα διαδικτυακά μαθήματα πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά, προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών του μαθητή κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταγράφουν τα μέρη της διδακτέας ύλης που διδάσκουν τις ώρες των τηλε-μαθημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προς το παρόν ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων δεν είναι μεγάλος. Τα περισσότερα σχολεία ήταν κλειστά τις δύο περασμένες Πέμπτες, όταν έγιναν εκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, σε πολλές περιπτώσεις οι απουσίες δεν καταγράφονται από τους εκπαιδευτικούς όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη, και άρα δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής εικόνα για τον συνολικό αριθμό των καταλήψεων. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να τονισθεί εμφατικότερα προς τους διευθυντές των σχολείων ότι οι απουσίες πρέπει να καταγράφονται.
Το έγγραφο του υπ. Παιδείας αναφέρει ότι «σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές». Οσον αφορά τις απουσίες των μαθητών, καταγράφονται υποχρεωτικά σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Από την άλλη, το υπουργείο αναφέρεται και στους τρόπους αναπλήρωσης διδακτικών ωρών που θα χαθούν. Η αναπλήρωση εξασφαλίζεται με α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση και μαθημάτων, β) περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
Πηγή kathimerini.gr