Τοπικές Ειδήσεις

Μικρά «μυστικά» που μπορούν να φέρουν σε αρμονία, άσκηση και διατροφή

Ας δούμε, λοιπόν, μια σειρά από μικρά “μυστικά” που μπορούν να φέρουν σε αρμονία άσκηση και διατροφή:
• Καταναλώστε ένα πλήρες πρωινό: Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Αν πρόκειται να κάνετε πρωινή γυμναστική, ξυπνήστε νωρίς και απολαύστε ένα πλήρες γεύμα καθώς ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Αν, ωστόσο, σχεδιάζετε να ασκηθείτε σε χρονικό διάστημα μίας ώρας μετά την έγερση, μην το παρακάνετε. Φάτε κάτι ελαφρύ και πιείτε ένα χυμό ή λίγο νερό, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

• Προγραμματίστε τα επόμενα γεύματά σας: Τα μεγάλα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες πριν από τη γυμναστική, ενώ τα μικρότερα σε ποσότητα, περίπου 1-2 ώρες. Όσο για την κατανάλωση κάποιου σνακ αμέσως πριν ή μετά την άσκηση, εξαρτάται από το πώς αισθάνεστε. Αν δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, τότε μη διστάσετε.
• Μην αποφεύγετε τα γεύματα: Πολλοί άνθρωποι τείνουν να “παρακάμπτουν ένα γεύμα, σε μια προσπάθεια να αποβάλλουν κιλά γρηγορότερα. Πρόκειται, όμως, για ένα σοβαρό λάθος, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση και αδυναμία. Μην ξεχνάτε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της σωματικής άσκησης, τόσο πληρέστερο πρέπει να είναι το τελευταίο γεύμα.
• Φάτε μετά τη γυμναστική: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες περίπου δυο ώρες μετά τη γυμναστική είναι απαραίτητη για την επαναφορά των μυών σας σε χαλάρωση αλλά για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς τους.
Τι πρέπει να τρώω;
Σε γενικές γραμμές θα ανακαλύψετε ότι νιώθετε καλύτερα αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε λιπαρά. Τέτοιες είναι τα απλά δημητριακά (χωρίς φυτικές ίνες), το μαύρο ψωμί, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φρούτα.
Ωστόσο, αμέσως πριν από τη γυμναστική θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με υδατάνθρακες που είναι παράλληλα πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα δημητριακά και διάφοροι τύποι φρούτων.
Ο λόγος είναι ότι αφ’ ενός η φρουκτόζη που περιέχεται σε πολλά φρούτα αυξάνει την πιθανότητα της πρόκλησης διάρροιας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ενώ οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες ενισχύουν την πιθανότητα εκδήλωσης κράμπας και συγκέντρωσης αερίων στο στομάχι.
Πολύ σημαντική, επίσης, είναι και η κατανάλωση πρωτεϊνών, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και κατασκευή των μυών. Αν, για παράδειγμα, γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να προσλαμβάνετε από 1 έως 1,2 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό του σωματικού βάρους σας. Πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι τα πουλερικά, το κρέας, οι λιπαρές τροφές αλλά και οι ξηροί καρποί. Προσέξτε, ωστόσο, να μην το παρακάνετε.
Τέλος, σημαντικό είναι να καταναλώνετε και λιγοστά λιπαρά, όχι όμως αμέσως πριν από τη γυμναστική, καθώς είναι πολύ πιθανό να “βαρύνετε” υπερβολικά.
Το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια είναι από τις πιο ενδεδειγμένες τροφές, αλλά και εδώ θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα “καραδοκούν”…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου