Συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια από την ίδρυση της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ρόδο, πράγμα το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν. Για την δεκαετή αυτή πορεία, την αποστολή της, τους σημαντικούς σταθμούς, τα νέα προγράμματα και τους νέους στόχους μιλά στη «δ» η πρόεδρος της ΠΠΕ, κυρία Αικατερίνα Λέγγου.
Δηλώνει ότι για τα παιδιά, η τέχνη αποτελεί την μητρική τους γλώσσα. Και μέσα από την επαφή τους με την τέχνη, τα παιδιά αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
• Κυρία Λέγγου, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας γιόρτασε πρόσφατα τη 10ετή επέτειο ίδρυσής της. Εξηγήστε μας, πώς δημιουργήθηκε η Παιδική Πινακοθήκη, ποιοι οι στόχοι της και ποια η αποστολή της;
Πράγματι, μικροί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα γιόρτασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 τα 10 χρόνια της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, σε μια Επετειακή Τελετή, αφιερωμένη στην παιδική τέχνη.
Η ΠΠΕ γεννήθηκε για να εκπληρώσει την ευχή όλων των παιδιών να κατορθώσουν με τα χρώματά τους να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και να τον κάνουν τόσο ωραίο, ώστε να τους αξίζει!
Βασικός στόχος της ΠΠΕ είναι η απελευθέρωση της έκφρασης των παιδιών μέσα από τη μητρική τους γλώσσα, την τέχνη, μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών/καλλιτεχνικών προγραμμάτων, θεματικών διαγωνισμών, εκθέσεων ζωγραφικής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Για την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας τα παιδιά δεν είναι μαθητές, αλλά δημιουργοί και αρχιτέκτονες του μέλλοντος.
Επιπροσθέτως, στοχεύεται η ενστάλαξη και κατανόηση από το ευρύ κοινό της ιδέας, πως η τέχνη αποτελεί θεμέλιο λίθο στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών.
Η παιδική τέχνη αποκτά όχι μόνο τη δική της στέγη, αλλά και τον οργανισμό-κινητήρια δύναμη για την τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την παροχή μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής εκπαίδευσης για την νέα γενιά της χώρας μας.
• Πώς επιλέχθηκε η Ρόδος ως έδρα της ΠΠΕ;
Ο βασικός πυρήνας των συνεργατών της ΠΠΕ αποτελείται από εκπαιδευτικούς και εικαστικούς που ζουν και εργάζονται στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα. Φυσικό επακόλουθο ήταν λοιπόν η ΠΠΕ να εδρεύει στο νησί μας. Παρόλα αυτά, λόγω της ευρείας δράσης μας, τα προγράμματα διεξάγονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Αθήνα.
• Ποιοι ήταν οι σημαντικοί σταθμοί σε αυτή την 10ετή πορεία;
Από το 2014 έως και σήμερα, η ΠΠΕ διένυσε μια πραγματικά λαμπρή πορεία, αφού αγκαλιάστηκε από χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα των παιδιών μας κοσμούν τις πλατφόρμες διεθνών οργανισμών με πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση, όπως της UNESCO για τον διαπολιτισμικό διάλογο, της Εκστρατείας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μέσα σε 10 χρόνια, έχουν διοργανωθεί 80 εκπαιδευτικά/καλλιτεχνικά προγράμματα, κότινο των οποίων αποτελεί η Διεθνής Ολυμπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής, και 30 εκθέσεις και εκδηλώσεις βράβευσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, τελετές και εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και τόσες άλλες.
Χιλιάδες οι καλλιτέχνες που μας τιμούν με τα έργα τους, με το καταστάλαγμα της συλλεκτικής δραστηριότητας να απαριθμεί πάνω από δέκα χιλιάδες ζωγραφικά αριστουργήματα!
• Συνεργάζεται η ΠΠΕ με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους;
Συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Έχουμε υλοποιήσει δύο εκθέσεις και εκδηλώσεις βράβευσης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Η συνεργασία μας με την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι πλέον καθεστώς, αφού εδώ και χρόνια διοργανώνεται εικαστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού.
• Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι και ποια τα νέα προγράμματα της ΠΠΕ;
Το χρονοδιάγραμμα για την περίοδο 2024-25 είναι εξαιρετικά πλούσιο και θεωρούμε ότι θα εμπνεύσει ακόμη περισσότερα παιδιά να γίνουν μέλη της μεγάλης παρέας της ΠΠΕ.
• Το πρώτο νέο μας πρόγραμμα HEIRS OF CULTURE «Αναδεικνύω την Πολιτιστική Κληρονομιά μου Φιλοτεχνώντας» αφορά στην καλλιέργεια μιας άρρηκτης σχέσης των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά τους, μέσω της πληροφόρησης και της άμεσης επαφής τους με μνημεία και ποικίλα πολιτιστικά στοιχεία. Η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σχετικά με την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους σε πολεμικές συγκρούσεις, λεηλασίες, και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με την E-platform on Intercultural Dialogue της UNESCO, τις ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ’21.
• Εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο πρόγραμμά μας ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στα πλαίσια της Aegean Kids Biennale 2024, το οποίο απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά & εφήβους για τη δημιουργία ζωγραφικών έργων, αντλώντας έμπνευση από την απαράμιλλη ομορφιά, την πλούσια ιστορία, τα μαγευτικά χρώματα και το λαμπερό φως του Αιγαίου! Μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους, οι μικροί καλλιτέχνες θα αναδείξουν το Αιγαίο πέλαγος ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου και θα το χαρτογραφήσουν εκ νέου ως έναν αστερισμό προορισμών με εξαιρετικό πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα υλοποιείται ανά διετία, με την στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και μάλιστα το 2022 έφερε την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
• Ένα ακόμη αξιοσημείωτο πρόγραμμα είναι το ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΤΗ ΣΚΗΝΗ, το οποίο προσκαλεί μικρούς καλλιτέχνες ηλικίας 4 έως 18 ετών να φιλοτεχνήσουν ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, ενόψει της 50ετούς επετείου από την εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το πρόγραμμα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και θα κορυφωθεί με μια μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης και βράβευσης των διακριθέντων έργων τον Μάιο 2024 στην Αθήνα.
Για πληροφορίες & συμμετοχές στα προγράμματα της ΠΠΕ, οι μικροί μας φίλοι, οι εκπαιδευτικοί/καλλιτεχνικοί φορείς και οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται από τον ιστότοπο μας:
https://www.paidikipinakothikielladas.org
• Κλείνοντας κυρία Λέγγου, ποια θα λέγατε ότι είναι τα οφέλη τις ενασχόλησης των παιδιών με τη ζωγραφική και τις τέχνες εν γένει;
Βασική πεποίθησή μας είναι ότι για τα παιδιά, η τέχνη αποτελεί την μητρική τους γλώσσα. Πριν ακόμη μάθουν να επικοινωνούν λεκτικά, τα παιδιά ζωγραφίζουν με πάθος και ορμή για να εκφράσουν ότι κρύβουν μέσα τους. Η ενασχόληση τους με την τέχνη τους παρέχει την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν συναισθήματα και όνειρα, αλλά και να διοχετεύσουν την αστείρευτη ενέργεια τους σε πεδία δημιουργικά. Αποκτούν έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας μας.