Τοπικές Ειδήσεις

Δρομολογείται η λήψη δανείου «μαμούθ» από την δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου

Σειρά συναντήσεων με εντεταλμένους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και με διευθυντικά στελέχη 4 τραπεζών θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς προκειμένου να ενημερωθεί και να εξετάσει τρόπους δανειοδότησης του Δήμου Ρόδου με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», μονόδρομος θεωρείται για την νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου η συνομολόγηση δανείου με συστημική τράπεζα ή με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ύψους 20 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας και την ανάγκη για την εξόφληση οφειλών σε προμηθευτές καθώς και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας.
Θυμίζουμε ότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η δέσμευση της μισθοδοσίας δύο μηνών στον Δήμο Ρόδου που θα εκτιναχθεί μετά την ενσωμάτωση του προσωπικού της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και του ΔΟΠΑΡ στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Χαλκιάς εξετάζει με δεδομένους τους περιορισμούς που υφίστανται από την κείμενη νομοθεσία το «σπάσιμο» του συνολικού ποσού του δανείου που απαιτείται για την λειτουργία του Δήμου Ρόδου σε μικρότερα και για διαφορετικούς σκοπούς.
Θυμίζουμε ότι η λύση της προκαταβολής ύψους 10 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιλύσει το πρόβλημα για μικρό χρονικό διάστημα και να το βρεί μπροστά της εκ νέου μετά από 5μηνο περίπου.
Επιπλέον, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της οικονομικής του δυσχέρειας από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Kατά τον Καλλικράτη, δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή η έγκριση δανείου με σκοπό τη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών. Νομοθετικά έχει οριστεί ότι από 1.1.2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην των επενδύσεων.
Προβλέφθηκε στην πορεία ότι ΟTA α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των χρεών τους, τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες.
Το προς συνομολόγηση δάνειο δύναται να καλύπτει το σύνολο του ποσού που υπολείπεται για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, ή μέρος αυτού, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.
Η σχετική απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου λαμβάνεται με την
απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, ανεξαρτήτως του ύψους ποσού του εν λόγω δανείου.
Το ποσό του λαμβανομένου δανείου πρέπει να αποδεικνύεται ότι συμβάλλει ουσιαστικά, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με τη λήψη περαιτέρω οικονομικών μέτρων, στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του δανειοδοτούμενου ο.τ.α. Αντιθέτως, στην περίπτωση που το συνομολογούμενο δάνειο καλύπτει επουσιώδες τμήμα μόνο των χρεών δεν είναι νόμιμη η προσφυγή στην ανωτέρω διαδικασία, αφού δεν αποδεικνύεται ότι με τη λήψη του δανείου εκπληρώνεται τελικώς ο σκοπός εισαγωγής της επίμαχης ρύθμισης, που είναι να διευκολυνθεί η κατάρτιση δημοσιονομικά ισοσκελισμένου και όχι ελλειμματικού προϋπολογισμού.
Η σύναψη δανείων από τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού προς οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτρέπεται μόνο κατόπιν εγκρίσεως των χρηματοοικονομικών όρων από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου