Για την προετοιμασία των εστιατορίων αλλά και γενικότερα των επιχειρήσεων που ανήκουν στην εστίαση, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν καθώς και για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας.
«Τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι πολύ καλά. Όσον αφορά στα μηνύματα από την αγορά του Ισραήλ που είναι για την εστίαση μια από τις πολύ σημαντικές αγορές, οι πληροφορίες είναι ακόμη διφορούμενες. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά δεν ξέρουμε αν θα έρθουν πελάτες ή όχι. Αυτό θα το δούμε στην πορεία αφού τα πράγματα με τον πόλεμο είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
Οποιοδήποτε κενό ωστόσο υπάρξει στις αγορές, αναμένουμε να το καλύψουν οι Τούρκοι επισκέπτες οι οποίοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ταξιδεύουν πιο εύκολα στα νησιά μας, και να έχουν περισσότερες ημέρες παραμονής με βίζα. Είναι μια τεράστια αγορά από την οποία έχουμε μεγάλες προσδοκίες σαν κλάδος (εστίασης)».
Ο ίδιος, τόνισε πως πολλά εστιατόρια που άνοιξαν τις γιορτές τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά, πήγαν πάρα πολύ καλά ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να ανοίξουν τον Μάρτιο, με την έναρξη της σεζόν.
«Τα Σαββατοκύριακα πάντως, τα εστιατόρια στα χωριά που είναι ανοιχτά, έχουν πολλή κίνηση. Στην Παλιά Πόλη δεν είχε μείνει κανένας ανοιχτός, αλλά τώρα από αυτό τον μήνα, ανοίγουν σιγά σιγά για να υποδεχτούν και τους επισκέπτες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια» -όπως είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο κ. Κλούβας είπε ότι παραμένει ένα μεγάλο ‘αγκάθι’ για την εστίαση αφού υπάρχει ζήτηση στο σέρβις: «Επειδή παρουσιάζει τεράστια έκρηξη το ‘ντελίβερι’ οι περισσότεροι εργαζόμενοι, στράφηκαν προς τα εκεί. Τα εστιατόρια δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια, αφού δεν βρίσκουν προσωπικό. Ακόμη κι αν θέλαμε να φέρουμε από άλλες πόλεις της Ελλάδας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στέγη αφού δεν υπάρχει ούτε σπίτι, ούτε δωμάτιο διαθέσιμο! Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό για τον ανταγωνισμό και στην εστίαση» -ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τον ΦΠΑ του 13% για αναψυκτικά κ.λπ. εκτός καταστήματος (take away) και 24% μέσα στο κατάστημα, ο κ. Κλούβας δήλωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θα ήταν καλύτερο να μείνει σταθερός και μάλιστα να μειωθεί –με σημείο αναφοράς τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα προϊόντα, το κύμα της ακρίβειας σε τρόφιμα, ενέργεια και υπηρεσίες κ.ο.κ.