Τοπικές Ειδήσεις

Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης στην περιοχή

Σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων Covid-19 ή της επιδημίας των αναπνευστικών λοιμώξεων και του ιού της εποχικής γρίπης καταγράφεται σε τοπικό (και πανελλήνιο) επίπεδο. Ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα γρίπης που επισκέπτονται ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει μειωθεί αισθητά, ενώ όλο και λιγότερα περιστατικά γρίπης και Covid-19 επιβεβαιώνονται εργαστηριακά.
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε όλο και λιγότερα θετικά κρούσματα Covid σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ είναι αρνητικά. Υποχώρηση παρατηρείται και στις άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στην γρίπη τύπου Α και Β. Γενικότερα διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται σε ύφεση το κύμα λοιμώξεων που είχε αρχίσει να κορυφώνεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου, κ. Θανάσης Θανασιάς.
Η μείωση των κρουσμάτων Covid-19 επιβεβαιώνεται και από την πτώση των νοσηλειών στο ΓΝΡ. Ένας με δύο ασθενείς νοσηλεύονται πλέον ενώ πριν από δύο με τρεις εβδομάδες, νοσηλεύονταν περισσότεροι από πέντε με έξι ασθενείς. «Είναι πλέον ελάχιστοι ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν λόγω Covid. Πριν από τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ήταν μεγαλύτερος», δήλωσε ο κ. Αριστείδης Καΐκης – παθολόγος, στην Α’ Παθολογική Κλινική και Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ΓΝ Ρόδου. Σημείωσε ότι σε σύγκριση με τα κρούσματα του κορωνοϊού, οι ιογενείς λοιμώξεις είναι συχνότερες (παρά την τάση υποχώρησης που καταγράφεται).
Ύφεση παρατηρείται και στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19. Η αύξηση των κρουσμάτων είχε συμβάλει στην αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, συνολικά 254.784 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από την έναρξη των εμβολιασμών το 2021 μέχρι και σήμερα. Περίπου 83.000 εμβολιασμοί αφορούν στη χορήγηση της τρίτης/αναμνηστικής δόσης.
Την εβδομάδα 18-25 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 373 εμβολιασμοί, αριθμός ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μειώθηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα (υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1/3 των εμβολιασμών).
Το επικαιροποιημένο σκεύασμα της Pfizer χορηγείται δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) από το Κέντρο Υγείας Ρόδου και μία φορά την εβδομάδα (κάθε Πέμπτη) από το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όσοι ανήκουν δηλαδή σε υψηλές ομάδες κινδύνου, έσπευσαν να εμβολιαστούν, έχοντας προφανώς θορυβηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων. «Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων Covid-19 συνέβαλε στην αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών. Ο αριθμός των εμβολιασμών έχει ελαττωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της ύφεσης των κρουσμάτων αλλά και γιατί οι περισσότεροι που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ήδη λάβει τη νέα, αναμνηστική δόση του εμβολίου», είπε ο κ. Θανασιάς.
Σημειώνεται ότι μικρότερη ήταν η ζήτηση των εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά την κορύφωση του επιδημιολογικού κύματος που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές παρτίδες εμβολίων έχουν μείνει στα ράφια των φαρμακείων, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που εξαντλούνταν …άμα τη εμφανίσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου