Στη Ρόδο βρέθηκε ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, «Η Πρωτοπορία» για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο κ. Καββαθάς προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης. Τόνισε ότι η έλλειψη εργαζόμενων, αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού, συνεπάγεται μοιραία την μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα-κατά κύριο λόγο-στους τουριστικούς προορισμούς.
«Βρέθηκα στη Ρόδο με αφορμή την πρόσκληση που δέχθηκα από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Σωματείου Εστιατόρων Η Πρωτοπορία. Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις, πολιτική λύση. Τα κυριότερα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα αλλά και την υπέρμετρη αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για όλους τους κλάδους της οικονομίας η αύξηση των λειτουργικών δαπανών κυμαίνεται στο 40% ενώ στην εστίαση, υπερβαίνει το 43%. Σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά βάρη που έχουν να κάνουν με τα πνευματικά δικαιώματα, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κοκ, ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις», είπε ο κ. Καββαθάς και συμπλήρωσε τα εξής σχετικά με τις ελλείψεις εργαζόμενων:
«Σήμερα που μιλάμε, λείπουν τουλάχιστον 40.000-50.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης πανελλαδικά. Η έλλειψη προσωπικού, αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τουριστικούς προορισμούς, καθώς επηρεάζει άμεσα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το 2023 να ήταν μία καλή χρονιά σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων, τζίρων και εσόδων του κράτους (πάνω από 20 δισ. Εκατ. ευρώ ήταν η συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία). Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θέτουν όμως σε κίνδυνο την πορεία όχι μόνο των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολό τους. Όταν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι μοιραία κατώτερο των προσδοκιών των πελατών μας».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατόρων, τόνισε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπισή του. Δήλωσε ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να ενισχυθεί η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, έτσι ώστε να θέλουν να στραφούν οι νέοι προς αυτή. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να επεκταθεί η διάρκεια της τουριστικής σεζόν στους εννέα μήνες και να επιδοτηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια για το υπόλοιπο, τρίμηνο προκειμένου να απασχολούν το προσωπικό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Πρωτοπορία», κ. Γιάννης Κλούβας δήλωσε ότι μετά τις επιχειρήσεις νυχτερινής διασκέδασης, θα συρρικνωθούν και τα εστιατόρια. Τόνισε ότι οι ελλείψεις του προσωπικού στον κλάδο εστίασης στη Ρόδο είναι τεράστιες, καθώς πλέον δεν είναι εύκολη η προσέλκυση εργαζόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα που κάλυπταν ένα σημαντικό ποσοστό των θέσεων.
https://www.dimokratiki.gr/09-02-2024/episkepsi-sti-rodo-tou-proedrou-tis-gsevee-k-g-kavvatha/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.