Ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος, είναι γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία από το London School of Economics της Μεγάλης Βρετανίας.
Εργάστηκε στις Βρυξέλλες σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων που συνεργάζεται με κρατικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις και στη συνέχεια δούλεψε στο Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής σε νεοφυή επιχείρηση και σύμβουλος ανάπτυξης σε μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες της Ελλάδας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2018 συμμετείχε στο Γραφείο Επικοινωνίας και Εκλογικής Καμπάνιας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με αρμοδιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’, μιλάει για την επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές, για τις θέσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του θέματος αλλά και για άλλα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
• Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πανέτοιμη για την ιστορική πρόκληση της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Είναι ένα σημαντικό και ιστορικής σημασίας βήμα αλλά και πρόκληση για την κυβέρνηση;
Η Νέα Δημοκρατία πάντοτε από την αρχή του μισού αιώνα της Μεταπολίτευσης, πρωτοπορούσε στην εφαρμογή προοδευτικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Από το δημοψήφισμα για την κατάργηση της Βασιλείας, την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την ψήφιση του Συντάγματος και την πάγια μάχη υπέρ της συμμετοχής των Ελλήνων της Διασποράς στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. Αυτή η μάχη πέτυχε συνεχόμενες θεσμικές νίκες το 2019, το 2023 και πλέον το 2024 με την ψήφιση του νόμου για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές.
Η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές θα εφαρμοστεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Εντός, θα διευκολύνει εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και ανθρώπους που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις 9 Ιουνίου.
Εκτός Ελλάδος, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, οποιοσδήποτε Έλληνας του εξωτερικού θέλει να ψηφίσει από το εξωτερικό, θα μπορεί μόνο μέσω επιστολικής ψήφου.
Είναι ένα τεράστιο βήμα για την πατρίδα μας και μια εθνική πρόκληση. Η επιστολική ψήφος πρέπει να πετύχει γιατί έτσι θα ενισχύσει τους δεσμούς της Διασποράς με την πατρίδα, θα πιέσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα να αναζητήσουν λύσεις για διαχρονικά προβλήματα του Ελληνισμού αλλά και να πετύχουμε ως Έθνος στόχους που χρειάζονται την στήριξη του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, θα έχουν περίπου 75 ημέρες για να εγγραφούν εμπρόθεσμα και να έχουν δικαίωμα ψήφου με επιστολική ψήφο. Οπότε, ναι μεν η διαδικασία θα είναι εύκολη αλλά απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση από όλους. Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επικοινωνεί διαρκώς το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και έχει επισκεφθεί ήδη 3 χώρες του εξωτερικού για ενημέρωση σχετικά με την επιστολική ψήφο και τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφθεί Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο & Άμστερνταμ.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας θα επισκεφθεί Σικάγο, Λονδίνο & Βέλγιο με σκοπό την επίλυση ζητημάτων της Ομογένειας αλλά και την κινητοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού για την επιστολική ψήφο.
• Πώς βλέπετε τις θέσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του θέματος; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε παλαιοκομματική αξιολόγηση παίρνουν άριστα, αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού της Διασποράς κάτω από την βάση. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023, όπου διαπίστωσε ότι λιγότερο από 7% των Ελλήνων του εξωτερικού βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως αξιόπιστη πολιτική λύση, άρχισε να απαντά μουδιασμένα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, σε αντίθεση με την ξεκάθαρη στάση της Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα, η Ελληνική Λύση, ενώ ήταν υπέρ, μέχρι το 2023 επειδή έλαβε κάτω από 1% στους Έλληνες του εξωτερικού έχει μεταμορφωθεί σε πολέμιο τόσο της ψήφου αποδήμων όσο και της επιστολικής ψήφου με φανταστικές θεωρίες συνομωσίας, καλύτερες και από μύθους του Αισώπου. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, επέδειξε μια θετική μεταστροφή χάρη στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, που όμως είναι αβέβαιο πόσο θα κρατήσει, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας αποτελεί θετική έκπληξη για την στάση που έχει καταγράψει. Συνολικά όμως, η συναίνεση χρειαζόταν στην ψήφιση της επιστολικής ψήφου στις Εθνικές Εκλογές όπου απαιτούνται 200 βουλευτές και όχι στην επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές όπου αρκούσε πλειοψηφία 151 βουλευτών. Οπότε, όλη η αλλαγή στάσης και οι δικαιολογίες της Αντιπολίτευσης για τορπιλισμό συναίνεσης και αιφνιδιασμό από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με την κατάθεση της τροπολογίας για εφαρμογή επιστολικής στις εθνικές εκλογές δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση. Πραγματική συναίνεση είναι όταν χρειάζεται η πατρίδα για την ψήφιση μιας σπουδαίας μεταρρύθμισης αυξημένη πλειοψηφία.
• Το θέμα της επιστολικής ψήφου και των άλλων προβλημάτων, πώς το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό; Ποια είναι τα μηνύματα και οι προτάσεις που έρχονται προς εσάς;
Οι Έλληνες του εξωτερικού αισθάνονται διπλή ικανοποίηση γιατί καταργήθηκαν τα κριτήρια για την συμμετοχή στις εκλογές, με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2023 ενώ με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο δεν θα υπάρχουν γεωγραφικοί και χρονικοί περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματός τους. Είναι μια δημοκρατική επανάσταση που αφορά 100% αυτούς και ανυπομονούν για την συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές.
Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα, ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, διαδικασιών & Προξενικών Αρχών είναι πιο αυστηροί και απαιτητικοί. Η συντριπτική πλειοψηφία ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης αναγνωρίζει το έργο που έχει γίνει, όπως για παράδειγμα με τον διπλασιασμό της διάρκειας των διαβατηρίων από 5 σε 10 έτη, την ψηφιοποίηση και την επίλυση πολλών ζητημάτων. Ωστόσο, ζητούν διαρκώς να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα. Ο βασικός λόγος είναι διότι λόγω της ύφεσης του 2010 – 2018 έμειναν πίσω πολλές προτεραιότητες που τους αφορούσαν, συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει με μεγαλύτερο ρυθμό την επίλυση διάφορων ζητημάτων για να καλύψει το χαμένο διάστημα. Δεν τους αρκεί η επίλυση μερικών επειγόντων ζητημάτων και έχουν δίκιο.
Ένα από τα μηνύματα που διαρκώς θέτουν είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων και όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με αυτό, όπως η γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση αποφάσεων που ξεκαθαρίζουν το επενδυτικό πλαίσιο μιας επένδυσης. Θέλουν να συμμετέχουν στην οικονομική επιτυχία της Ελλάδος και ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν απρόσκοπτα.
Ακόμη, ζητούν ένα θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας με την Ελληνική Πολιτεία και την αξιοποίηση της εξειδίκευσής τους για να προσφέρουν αφιλοκερδώς στην πατρίδα. Αυτή την ανάγκη θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να καλύψει με την θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, την οποία τρέχει το Υπουργείο Εξωτερικών.
• Όσοι έζησαν στην Διασπορά, γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων όπως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μια σειρά από παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις ελληνικές κοινότητες (αναλόγως τις χώρες, τις πόλεις, τον πληθυσμό κ.λπ.).
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι γιορτάστηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Άλλωστε, η προσπάθεια διατήρησης της γλώσσας, όπως και της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης των Ελλήνων ανά τον κόσμο, είναι μια εθνική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους Έλληνες της Διασποράς όπου και εάν βρίσκονται.
Οι επόμενες γενιές Ελλήνων έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στη διατήρηση των δεσμών τους με την πατρίδα μας, αλλά αυτή η πρόκληση μας αφορά όλους. Η τεχνολογία βοηθάει την επικοινωνία αλλά δεν αρκεί. Σε αντίθεση με τον 20ό αιώνα, η Ελλάδα βιώνει μια δημογραφική συρρίκνωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να υπάρχει η οικονομική και εθνική ισχύς που θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού χωρίς περιορισμούς και θυσίες που θα κοστίσουν πολλαπλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Θα απαιτηθεί όμως, από όλα τα κόμματα του πολιτικού συστήματος μια συνεργασία για να επιτευχθεί η ενότητα που χρειαζόμαστε. Άλλωστε, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός είμαστε πολύ λίγοι μπροστά σε οκτώ δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας για να είμαστε διχασμένοι. Όμως, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα και να υπάρχει θετική προοπτική για τις επόμενες γενιές.
https://www.dimokratiki.gr/11-02-2024/nikos-theodoropoulos-i-epistoliki-psifos-stis-evroekloges-tha-efarmostei-toso-entos-oso-kai-ektos-ellados/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.