Το θέμα των συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις για τη λειτουργία και την αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis φέρνει στη Βουλή με σχετική ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και κατατέθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Η εφαρμογή e-katanalotis δημιουργήθηκε το 2019 για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων παρακολουθώντας την εξέλιξη τους, να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και συμφώνως με δηλώσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης να εμποδίσει τη δημιουργία καρτέλ.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης – Α.Κ.Ε. τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία της «e-katanalotis» καμιά χρησιμότητα δεν έχει για τον μέσο καταναλωτή. Δεν μπόρεσε δε να κάνει ούτε τα ελάχιστα, ούτε την ενημέρωση για τη διαχρονική εξέλιξη της τιμής, ούτε την ουσιαστική σύγκριση τιμών μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και την σύγκριση των τιμών με αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη. Σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση, προεξέχοντος του Πρωθυπουργού παραδέχεται τον πληθωρισμό ακρίβειας, παρά τα καθημερινά «μέτρα» που λαμβάνει με το μισθό των Ελλήνων να φτάνει μέχρι τις 19 του μήνα. Τα καρτέλ υπάρχουν όπως ανέδειξε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Πρόεδρο της οποίας η Κυβέρνηση εξώθησε σε έξοδο.
Στο μόνο που η Κυβέρνηση πρωτοστατεί είναι οι απευθείας αναθέσεις σε τέτοιο βαθμό που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια των απευθείας αναθέσεων, πρακτική που βλέπουμε ενισχύει περαιτέρω και για το e-katanalotis. Το δε Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έρευνα του για την διετία 2021-2022 υπολόγισε σε 314.006 απευθείας αναθέσεις συνολικού προϋπολογισμού 4.4 δισ. Ευρώ.
Αποκορύφωμα της «φιλελεύθερης» και «μεταρρυθμιστικής» πρακτικής η Κυβέρνηση, με «νυχτερινή» τροπολογία ανέβασε το όριο των απευθείας αναθέσεων για τις ανάγκες «αναβάθμισης» όπως λέει της πλατφόρμας «e -katanalotis», στις 135.000 €. Για την εν λόγω ρύθμιση μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε, δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί η γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Ο Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πόσες συμβάσεις και ποιας αξίας έχουν γίνει αναφορικά με την λειτουργία και αναβάθμιση της, την λειτουργική υποστήριξη και την συντήρηση πλατφόρμας e-katanalotis από το 2019 μέχρι σήμερα; Πόσες από τις συμβάσεις αυτές έχουν γίνει μέσω απευθείας αναθέσεων και ποιας αξίας; Από ποιους φορείς, με ποιες συμβάσεις και τι έργα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis; Παραλλήλως ο βουλευτής Δωδεκανήσου αιτείται την κατάθεση όλων των συμβάσεων απευθείας αναθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα κι όλων των συμβάσεων που αφορούν έργα στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis συνολικά από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, από το 2019 μέχρι σήμερα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης – ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
Θέμα: Απευθείας αναθέσεις πλατφόρμας e-katanaloti
Κύριε Υπουργέ,
Πριν τέσσερα χρόνια ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κος Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγγειλε την πλατφόρμα «e- katanalotis». Έλεγε δε μετά περισσής αυταρέσκειας, χαρακτηριστικό Κυβέρνησης 41%, «Θέλουμε ένα έργο που θα πάει σε ψηφιακή εποχή το σύνολο των λειτουργιών της κεντρικής αγοράς και να ελέγχεται η λειτουργία των καρτέλ. Είμαστε αμείλικτοι στα καρτέλ. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι διότι φτιάξαμε σε ελάχιστο χρόνο ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο, τον e-Καταναλωτή.».
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά καμιά χρησιμότητα δεν έχει για τον μέσο καταναλωτή όπως φαίνεται η πλατφόρμα και κανένα καρτέλ δεν αντιμετώπισε. Δεν μπόρεσε δε να κάνει ούτε τα ελάχιστα, αυτό δηλαδή της ενημέρωσης για την διαχρονική εξέλιξη της τιμής, την ουσιαστική σύγκριση τιμών μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και την σύγκριση επίσης με την Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά η ίδια η Κυβέρνηση σας, προεξέχοντος του Πρωθυπουργού παραδέχεται και τον πληθωρισμό ακρίβειας, παρά τα καθημερινά μέτρα που λαμβάνει, όπως και την ακρίβεια που μας κατατάσσει στις χώρες με τα πιο ακριβά καταναλωτικά αγαθά στην Ευρώπη. Αλλά και τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν, όπως ανέδειξε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Πρόεδρο της οποίας η Κυβέρνηση εξώθησε σε έξοδο.
Στο μόνο που η Κυβέρνηση πρωτοστατεί είναι οι απευθείας αναθέσεις. Σε βαθμό μάλιστα που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια των απευθείας αναθέσεων. Το δε Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έρευνα του για την διετία 2021-2022 υπολόγισε σε 314.006 απευθείας αναθέσεις (Απευθείας ανάθεση άρθρα 118 και 328 ν. 4412/2016 και Διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης άρθρο 32 ν. 4412/2016), συνολικού προϋπολογισμού 4,454 δισ. Ευρώ.
Σε συνέχεια της παραπάνω «φιλελεύθερης» και «μεταρρυθμιστικής» πρακτικής, η Κυβέρνηση, με «νυχτερινή» τροπολογία στον πρόσφατο νόμο 5082/19-1-24, ανέβασε το όριο των απευθείας αναθέσεων για τις ανάγκες «αναβάθμισης» όπως λέει της πλατφόρμας «e -katanalotis», στις 135.000 ευρώ. Για την εν λόγω ρύθμιση μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε, δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί η γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστης ως μηδαμινής αξίας για τον μέσο καταναλωτή και οι σκοποί δημιουργίας της κατά τον τότε αρμόδιο Υπουργό κο Άδωνι Γεωργιάδη, έχουν αποτύχει πλήρως
Δεδομένου ότι η μόνη χρηστικότητα της ως φαίνεται περιορίζεται στην αιτιολόγηση των απευθείας αναθέσεων
Δεδομένου ότι εδώ και 4 χρόνια η διοίκηση δεν έχει κανένα λόγο επίκλησης έκτακτου και απρόσμενου γεγονότος για να οδηγηθεί σε απευθείας αναθέσεις για την λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας
Δεδομένου ότι τόσο το Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, έχουν θέσει επανειλημμένως με εκθέσεις τους την ανάγκη περιορισμού των απευθείας αναθέσεων
Ερωτάται ο Υπουργός,
1. Πόσες συμβάσεις και ποιας αξίας έχουν γίνει αναφορικά με την λειτουργία, αναβάθμιση και την συντήρηση πλατφόρμας e-katanalotis από το 2019 μέχρι σήμερα;
2. Πόσες από τις συμβάσεις αυτές έχουν γίνει μέσω απευθείας αναθέσεων και ποιας αξίας;
3. Από ποιους φορείς, με ποιες συμβάσεις και τι έργα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis;
4. Τι διαφορετικό έχει προσφέρει στον τον καταναλωτή η λειτουργία του e katanalotis σε σχέση με το παρατηρητήριο τιμών που έγινε επί πασοκ το 2009;
Και παρακαλούμε προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου να κατατεθούν:
1. Όλες οι συμβάσεις απευθείας αναθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα
2. Όλες οι συμβάσεις που αφορούν έργα στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis συνολικά από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, από το 2019 μέχρι σήμερα
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Νικητιάδης