Τοπικές Ειδήσεις

Εκδικάστηκαν οι αγωγές Τούρκων που διεκδικούν αποζημίωση «μαμούθ» για απαλλοτρίωση του ’40

Τι υποστηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου εκδικάστηκαν χθες, αντιμωλία των διαδίκων, οι αγωγές που άσκησαν 4 Τούρκοι διεκδικώντας αποζημίωση που αφορά σε de facto απαλλοτρίωση και στην αναγνώριση ακυρότητας των από 13 Μαΐου 1940 διαταγμάτων του Ιταλού κυβερνήτη για την απαλλοτρίωση δύο κτηματομερίδων στο Νιοχώρι!!
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με τις υπ’ αριθμ. 60 και 61/2022 αποφάσεις που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κρίθηκαν ως μη ασκηθείσες λόγω λανθασμένης επίδοσής τους, οι δύο αγωγές που είχαν αρχικώς ασκήσει.
Οι Τούρκοι, άσκησαν αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ακολούθως ενώπιον και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διάδοχου του Ιταλικού Δημοσίου.
Με τις υπ’ αριθμ. 465 και 466/2022 αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, ανεστάλη η πρόοδος της δίκης αγωγών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διαδόχου του Ιταλικού Δημοσίου που άσκησαν οι ίδιοι 4, μέχρις ότου δημοσιευθεί τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου επί όμοιων αγωγών που άσκησαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την μία αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η πρώτη διεκδικεί 2.848.076,3 € και οι υπόλοιποι από 632.905,3 € έκαστος. Με την δεύτερη η πρώτη διεκδικεί μόνη αποζημίωση ύψους 949.358,3 ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο με τις προτάσεις που υπέβαλε ενώπιον του δικαστηρίου απέκρουσε τις αγωγές ως αβάσιμες, αναληθείς και καταχρηστικές. Μεταξύ άλλων το Ελληνικό Δημόσιο εκθέτει ότι πως με το με αριθμ 116/13-5-1940 Διάταγμα του Ιταλού Κυβερνήτη απαλλοτριώθηκαν μεταξύ άλλων οι προαναφερόμενες κτηματομερίδες με προσφερόμενη αποζημίωση για το ακίνητο με KM V 292 οικοδομών Ρόδου το ποσό των 45.964 ιταλικών λιρών και για το ακίνητο με KM V 293 οικοδομών Ρόδου με προσφερόμενη αποζημίωση το ποσό των 51.270 ευρώ.
Οι αποζημιώσεις αυτές μεταβιβάσθηκαν από την Τράπεζα της Ιταλίας στη Μικτή Επιτροπή που προέβλεπε το άρθρο 52 της μετά της Ιταλίας Οικονομικής Συνεργασίας και από την Επιτροπή εκείνη δια του Υπουργείου των Εξωτερικών κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος προς απόδοση στους δικαιούχους, πλην όμως μετά την πάροδο 80 και πλέον ετών από την απαλλοτρίωση δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση σήμερα της αποζημίωσης.
Επιπλέον εκθέτει ότι η απόκτηση της κυριότητας απαλλοτριωθέντος ακινήτου με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας ή της κτητικής παραγραφής, ακόμα και από τον υπέρ ου η απαλλοτρίωση λόγω κατάληψης χωρίς καταβολή ή κατάθεση της αποζημίωσης, είναι νόμιμη γιατί η κτήση της κυριότητας επέρχεται όχι ως συνέπεια της απαλλοτρίωσης αλλά κατά τις σχετικές διατάξεις λόγω χρησικτησίας ή κτητικής παραγραφής.
Έτσι, αν το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε έχει καταληφθεί, από δε της καταλήψεως αυτού, από της οποίας γεννήθηκε η διεκδικητική αγωγή, χώρησε η συμπλήρωση της κτητικής παραγραφής.
Η απόκτηση της κυριότητας του απαλλοτριούμενου με έκτακτη χρησικτησία, λόγω κατάληψης χωρίς καταβολή ή κατάθεση της αποζημίωσης, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ως νόμιμη.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο προέβαλε μάλιστα ένσταση ιδίας κυριότητας επί των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, δεδομένου ότι από της απαλλοτριώσεως των ακινήτων με KM V 292 και V 293 οικοδομών Ρόδου, νομικής φύσεως μουλκ, το έτος 1940, τα ακίνητα αυτά κατελήφθησαν από το Ιταλικό και στη συνέχεια από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο απέκτησε όλη την ακίνητη περιουσία του Ιταλικού κράτους στη Δωδεκάνησο με το άρθρο 1 του παραρτήματος XiV της από 10-2-1947 συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ των συνασπισμένων συμμαχικών δυνάμεων και της Ιταλίας, που κυρώθηκε με το ΝΔ 423/1947, παρέμειναν δε στη συνεχή και ειρηνική νομή αυτού δια των αρμοδίων οργάνων του για χρονικό διάστημα που απαιτεί η διάταξη του άρθρου 63 του Κτηματολογικού Κανονισμού και κατά συνέπεια, ακόμα και υπό την εκδοχή ότι δεν συντελέσθηκε η απαλλοτρίωση αυτών δυνάμει των από 13-5-1940 διαταγμάτων του Ιταλού Κυβερνήτη, το Δημόσιο κατέστη κύριος αυτών, με έκτακτη χρησικτησία.
Πάνω από 100 τουρκικές ΜΚΟ έχουν ξεκινήσει δικαστική κινητοποίηση για την επιστροφή περιουσιών, που όπως υποστηρίζουν ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν στα Δωδεκάνησα, ειδικά σε Κω, Ρόδο, Δυτική Θράκη και Κρήτη.
Το θέμα, όπως προανήγγειλαν τουρκικά ΜΜΕ, θα μεταφερθεί μέσω των τουρκικών ενώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ. Πρόκειται για ένα νέο δείγμα της τουρκικής προκλητικότητας που εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου