Τοπικές Ειδήσεις

Θα παραμείνουν στο κέντρο της πόλης οι αγρότες της Ρόδου

Ανυποχώρητοι είναι οι αγρότες της Ρόδου οι οποίοι θα παραμείνουν στο κέντρο της πόλης μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους.
Οι αγρότες περιμένουν απάντηση από τους βουλευτές Δωδεκανήσου τους οποίους έχουν καλέσει σε συνάντηση ζητώντας παράλληλα να υπογράψουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους με πρώτο και κύριο την μείωση του πληθυσμού των ελαφιών.
Στο αίτημα των αγροτών της Ρόδου για συνάντηση έχουν ήδη ανταποκριθεί οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολας από τη ΝΔ και Γ. Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δ», οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Μέχρι τότε οι αγρότες θα παραμείνουν στο Μανδράκι καθώς όπως λένε δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν βρεθεί λύση στο βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αφορά στον υπερπληθυσμό των ελαφιών και στις ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Μιλώντας στη «δ» ο συντονιστής των αγροτών Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι να σημειωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.
Η συνάντηση με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου είναι αδιαπραγμάτευτη τόνισε ο κ. Σαββίδης υπογραμμίζοντας πως όσοι δεν ανταποκριθούν στο αίτημα θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι, αφού όπως λέει τα αιτήματά τους είναι δίκαια και θα πρέπει οι εκπρόσωποι του νομού στο Κοινοβούλιο να ενσκήψουν στα προβλήματά τους.
Πέρα από τα κοινά αιτήματα με αυτά των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη χώρα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, η επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, το αφορολόγητο στο αγροτικό πετρέλαιο, τοπικά διεκδικούν την αποζημίωση σε όλους τους πυρόπληκτους του νομού, την ένταξη του νησιού ως πυρόπληκτο στα σχέδια βελτίωσης και την ένταξη των μελισσοκόμων της περιφέρειας στο ΦΕΚ 562/Β/26-01-2024, με κυρίαρχο όμως και βασικότερο το ζήτημα του ελαφιού.
Οι αγρότες που καλούνται να διαχειριστούν είναι οι τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια, απέρριψαν κάθε προτεινόμενη λύση για περιφράξεις και δημιουργία πάρκων σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
Η οργή των ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια γης είναι διάχυτη διότι όπως λένε εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν περιέλθει σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια, έχουν χρεωθεί και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους διότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους και να παραγάγουν προϊόντα.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η μετάθεση ευθυνών από την μια υπηρεσία στην άλλη και οι κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει τους αγρότες της Ρόδου σε «παράλυση» και για το λόγο αυτό απαιτούν λύση «εδώ και τώρα» δηλώνοντας αποφασισμένο να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης όσο χρειαστεί.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προκειμένου αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο μέχρι να αντιληφθούν την έκτασή του και να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως δεσμεύτηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους αγρότες στο Δημαρχείο
Οι αγρότες της Ρόδου έχουν απορρίψει κάθε μακροπρόθεσμη λύση που προτάθηκε και επέμειναν στη θέση τους για άμεση μείωση του πληθυσμού με τρόπο που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι, αφού όπως είπαν κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και αν ικανοποιηθούν τα κοινά αιτήματα με αυτά των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη χώρα, δεν λυθεί το πρόβλημά τους δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από το κέντρο της πόλης.
Όπως λένε, από τη στιγμή που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν και να καλλιεργήσουν τη γη τους δεν έχουν τίποτα να χάσουν συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και φτάνοντας μέχρι τέλους.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές τους με τους βουλευτές Δωδεκανήσου την ερχόμενη εβδομάδα και όπως εκτιμούν συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με τους πέντε βουλευτές ώστε μετά να συνεδριάσουν για να επανακαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου