Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκινά στη Ρόδο η υλοποίηση του προγράμματος Smart City

Ξεκινά η υλοποίηση του χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματος Smart Cities στο οποίο ο δήμος Ρόδου εντάχθηκε πρώτος πανελλαδικά το Νοέμβριο του 2022. Περιλαμβάνει συνολικά επτά υποέργα και το πρόγραμμα κάνει «πρεμιέρα» με το πέμπτο υποέργο με τίτλο: «Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι», το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Ο διευθυντής Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών, Δρ. Νίκος Μανίκαρος δήλωσε ότι: «Το σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι είναι το 5ο υποέργο του προγράμματος Smart Cities. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 300.000 ευρώ και ο ανάδοχος υπέβαλε προσφορά ύψους 294.004 ευρώ. Το έργο αφορά στη φροντίδα συνολικά 100 ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Εγκαθίσταται από τον ανάδοχο ο εξοπλισμός που αποτελείται από ένα βραχιολάκι το οποίο φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας και ένα ηχείο. Σε κάθε σπίτι του οφελούμενου ατόμου πρέπει να υφίσταται γραμμή δεδομένων σε απλή γλώσσα Internet ή GSM (κάρτα δεδομένων) που χρησιμοποιεί το κινητό, το τάμπλετ κλπ.
Το βραχιόλι καταγράφει τις συνήθεις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το σύνηθες προφίλ του δηλ. το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση και σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου που στη συνέχεια ενημερώνει τους υπευθύνους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι συγγενείς κλπ. Το ιδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού. Επισημαίνεται ότι στα 50 από τα 100 βραχιολάκια υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.».
Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης, κ. Γιώργος Βαρέλης δήλωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα πέραν του προβλεπόμενου διαστήματος της διετίας και να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων και σημείωσε πώς: «Πρόκειται για ένα από τα επτά υποέργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Smart Cities που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή την οποία και ευχαριστούμε. Αφορά στην τηλεφροντίδα ηλικιωμένων και ξεκινά πιλοτικά με 100 δικαιούχους. Αν ο κόσμος το αγκαλιάσει, θα επιχειρήσουμε να το επεκτείνουμε χρονικά και να συμπεριλάβομε επιπλέον δικαιούχους».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Θωμάς Σωτρίλλης δήλωσε ότι: «Ο δήμος Ρόδου με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Σε πρώτη φάση οι δικαιούχοι θα είναι 100 από όλο το νησί με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός τους μελλοντικά».
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Χριστίνα Καραγιάννη δήλωσε ότι τα κριτήρια ένταξης έχουν ορισθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ότι θα επιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι από όλο το νησί. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Ο δήμος μας είναι μία από τις 11 πόλεις που θα μετατραπούν σε έξυπνες πόλεις στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης. Η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος δείχνει και την ευαισθησία της δημοτικής αρχής που θέτει στο επίκεντρο τον ευάλωτο άνθρωπο της τρίτης ηλικίας. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να μπορεί ο μοναχικός ηλικιωμένος ανά πάσα στιγμή να έχει σύνδεση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να τον εξυπηρετεί 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο».
Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου, η υπηρεσία υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων είναι μια κοινωνική υπηρεσία τηλεφροντίδας που στοχεύει στην υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι τους, ατόμων που κινδυνεύουν λόγω ηλικίας, προβλημάτων υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης, προσφέροντας εξατομικευμένη προσοχή ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς στην καθημερινή ζωή, να ενισχύσει την ανεξαρτησία, να ανιχνεύσει και να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις.
Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες τηλεφροντίδας προστατεύουν τους ηλικιωμένους από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας εξ αποστάσεως, μειώνοντας τις μη απαραίτητες μετακινήσεις των ηλικιωμένων και παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε μία ομάδα πληθυσμού που επιβαρύνθηκε περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω υπηρεσίες:
•Υπηρεσία κατ’ οίκον τηλεπαρακολούθησης με κουμπί πανικού
•Υπηρεσία κατ’ οίκον τηλεπαρακολούθησης με κουμπί πανικού και ανίχνευση πτώσης
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του σάιτ του δήμου Ρόδου όπου θα υπάρχει σχετικό μπάνερ. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής της αίτησης τηλεφωνικά από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στον αριθμό 2107004635 ή μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Θα υπάρχει ενημέρωση και μέσω των σελίδων του δήμου Ρόδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επισημάνθηκε τέλος, ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα έξι υποέργα του προγράμματος Smart Cities που έχουν αναλυτικά ως εξής:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Έργο πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες CCD και αισθητήρες 5 αισθήσεων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 995.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 320.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 455.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 515.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 5: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 300.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεις κτηρίων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 300.000,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 7: Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 352.000,00 €

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου