Σε κοινές παρεμβάσεις για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας προχωρούν το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, τα οποία εκπροσωπούν το 40% και πλέον των εργαζομένων της χώρας στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Οι διοικήσεις των πέντε Εργατικών Κέντρων (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων και Ρόδου) συντονίζουν τις ενέργειές τους, όπως αποφασίστηκε σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη προκειμένου να ασκήσουν συντονισμένα πιέσεις για την επίτευξη του βασικού αιτήματος που αφορά στο επίδομα ανεργίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που προκαλούν αρρυθμίες.
Η καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα πέντε Εργατικά Κέντρα, έχει φέρει αποτελέσματα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα γι΄αυτό και αποφασίστηκε να ενωθούν οι δυνάμεις και στο ζήτημα της επέκτασης του εποχικού επιδόματος.
Η συνεργασία των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης που εκπροσωπούν συνολικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την κινητοποίηση των Εργατικών Κέντρων και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας.
Το κοστολόγιο, με βάση τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ανέρχεται σε περίπου 69 εκατ. ευρώ για 250.000 εποχικά απασχολούμενους το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απασχολείται σε ξενοδοχεία και που η αλλαγή καθεστώτος στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχει υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.
Όπως εκτιμάται, οι δύο αυτές αλλαγές είναι κομβικές για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας που ταλανίζει ολόκληρο το οικοδόμημα του τουρισμού, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας θα ενισχυθεί το εισόδημά τους.
Σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που έχει φέρει τα νοικοκυριά στα νησιά σε πλήρη απόγνωση η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας αφορά σε περίπου 48.000 εποχικά απασχολούμενους στο νησί, δηλαδή περίπου το 85% του εργατικού δυναμικού εκτός από τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους στο νησί.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι δικαιούνται επιδόματος 3 μηνών και 5 ημερών εφόσον έχουν συμπληρώσει από 101 έως 149 ημέρες εργασίας με την καταβολή του επιδόματος να διακόπτεται για την πλειονότητα των εργαζομένων τον μήνα Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα έως την καταβολή του πρώτου μισθού της νέας σεζόν που για τους περισσότερους είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Μάιο αλλά και για μεγάλο αριθμό, τον Ιούνιο.
Το αίτημα για επέκταση του επιδόματος ανεργίας οδηγεί στην ανάγκη για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την εποχικότητα στην απασχόληση, για το οποίο ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Εγγλέζος προγραμματίζει σειρά επαφών στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου που ετέθη στη συνάντηση με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού πλαισίου που θα ορίζει την εποχικότητα με βάση τη φύση του επαγγέλματος και την περιοχή απασχόλησής του, περιορίζοντας στις στρεβλώσεις και λύνοντας τα χέρια εργοδοτών και εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι ως εποχιακή θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3144/2013, η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.
Η εποχική εργασία, ως μορφή ευέλικτης απασχόλησης είναι η απασχόληση του εργαζομένου για συγκεκριμένους μήνες του έτους. Η εποχική απασχόληση εξυπηρετεί κυρίως, επιχειρήσεις με αμιγώς εποχική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επίσης, χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις που καίτοι λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες χρονικές περιόδους έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και άρα αυξημένη ανάγκη για εργατικό δυναμικό.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι συνήθως οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θεωρούνται μερικώς εργαζόμενοι, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ισχύουν γι’ αυτούς και οι προϋποθέσεις για τη μερική απασχόληση, δηλαδή η παροχή της εποχιακής εργασίας λιγότερες ώρες τη μέρα.
Η ετήσια περίοδος παροχής της εποχικής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δύο, ούτε μεγαλύτερη από εννέα μήνες.
Από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους της Ρόδου που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, οι 48.000 είναι εποχικά εργαζόμενοι.
Πέραν από την επέκταση του επιδόματος, οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων στην Κρήτη συζήτησαν και για μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν τα δύο νησιά όπως είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και η μαύρη και αδήλωτη εργασία, ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μνημείου στο Ηράκλειο αφιερωμένο στους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.