Να ανακληθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης και διοικητικά μέτρα.
«Η τιμωρητική λογική του Ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού, που επέβαλαν οι Ιταλοί κατακτητές με στόχο τους Δωδεκανήσιους, δεν μπορεί να διαιωνίζεται και από το Ελληνικό Κράτος», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και την παραλία.
Επεσήμανε ότι, με βάση αυτή τη στρέβλωση που δημιουργήθηκε από τον κτηματολογικό κανονισμό επί Ιταλικής Κατοχής, έχουν ενεργοποιηθεί διοικητικά μέτρα εναντίον πολιτών και ζήτησε να ανακληθούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και τα διοικητικά μέτρα που στηρίζονται στις διατάξεις αυτού του κανονισμού και όχι σε όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας, με το άρθρο 26 του ν.2971/2001 (που στηρίζεται στον Ιταλικό Κτηματολογικό Κανονισμό) είχε επισημάνει ότι είχαν δημιουργηθεί μια σειρά κτηματολογικών και διοικητικών στρεβλώσεων, αλλά και ζητήματα άνισης μεταχείρισης των κατοίκων και των νησιών της Δωδεκανήσου και μάλιστα ανάλογα με το διαφορετικό στάδιο κτηματογράφησής τους.
«Ουσιαστικά, δηλαδή, η εθνική νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία δεν έχει εφαρμογή στα Δωδεκάνησα.
Δεν μπορεί να μην υπάρχει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τον αιγιαλό και το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές διαφορετικών
ταχυτήτων και κανόνων», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας που είχε στείλει, εδώ και καιρό, επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα και στον Υπουργό Οικονομικών, επισήμανε ότι: «77 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, επιβάλλεται η πλήρης έννομη εξομοίωση των νησιών στο ελληνικό κράτος δικαίου με την πλήρη εφαρμογή της κοινής εθνικής νομοθεσίας για τη σύσταση Εθνικού Κτηματολογίου, για την αναδιάρθρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη λειτουργία Δασολογίου, αλλά και για την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας, με ενιαίους κανόνες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».